Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

20 неща, които не знаете за гравитацията

Home/Любопитно/20 неща, които не знаете за гравитацията
TARGET BLOCK LEFT

От ябълката и въображението на Нютон, до трудовете на Айнщайн, гравитацията е много по-слаба от колкото предполагате и дори по-странна от колкото можете да си представите.

 1. Оби-Уан Кеноби от Междузвездни войни казва, че „силата е навсякъде около нас, прониква през нас; придържа галактиките заедно.“ Може би е имал предвид гравитацията. Нейната привличаща сила буквално държи галактиките заедно, но също така преминава през нас, и се простира извън нас, задържайки ни на Земята.
 2. За разлика от други фундаментални сили, тя няма черна и бяла страна, гравитацията не е дуалистична, няма поляритет; тя винаги привлича и никога не отблъсква.
 3. В NASA се опитват да изобретят привличащ лъч [tractor beam], който да може да движи физични обекти, създавайки привличаща сила, която да обори гравитацията.
 4. Жителите на международната космическа станция изпитват микрогравитация – грешно обяснявана като нулева гравитация. Те просто падат със същата скорост, с която пада и превозното средство в орбита около земята.
 5. Някой който тежи 70 kg на Земята – ако е възможно да отиде на повърхността на Юпитер, би тежал 160 kg. По-голямата маса създава по-силна гравитация.
 6. За да преодолеем гравитацията на Земята, обектът трябва да се движи приблизително с 40 270 km/h – скорост на отделяне [escape velocity].
 7. Гравитацията е най-слабата от четирите фундаментални сили в природата. Другите три са електромагнетизъм, слабо-ядрена сила, която определя как атомите се разпадат и силно-ядрена сила, която придържа атомните ядра заедно.
 8. Магнит с размерите на монета притежава достатъчно електромагнитна сила за да преодолее цялата гравитационна сила на Земята, така че да може да стои залепен на хладилника.
 9. Ябълката не е ударила Исак Нютов по главата, но го е накрала да се замисли, дали силата която кара ябълката да падне може да въздейства на движението на Луната около Земята.
 10. В очите на Нютон ябълката довела до първото квадратно уравнение в наукатаF = G * (mM)/r2. То гласи, че обект два пъти по-далече изпитва една четвърт от гравитационното претегляне.
 11. Законът в квадратното уравнения на Нютон също означава, че обхватът на гравитационното поле е безкраен. Ухаа!
 12. Думата гравитация означава нещо първично тежко или голямо, от латинското gravis – тежко.
 13. Силата на гравитацията тегли и ускорява с еднаква сила всичко, независимо от масата и теглото. Ако пуснете две топки с еднакви размери, но различна маса от покрива на сграда, те ще ударят земята по едно и също време. Инерцията на по-тежкия обект унищожава ускорението, което може да има като преднина.
 14. Теорията на относителността на Айнщайн за първи път обяснява гравитацията като огъване на време-пространството, „тъканта“, която физически пронизва вселената.
 15. Всичко с маса огъва пространство-времето около себе си. През 2011, Gravity Probe B на NASA показа как гравитационните изкривявания около земята са точно както Айнщайн е предсказал.
 16. Когато изкривяват време-пространството, масивните обекти са способни да изкривят и пътя на светлината, точно както оптичната леща прави. Гравитационните лещи могат ефективно да увеличат далечни галактики или да изкривят формата им.
 17. Задачата за трите тела [Three-Body-Problem], определяща траекториите на трите обекта в система взаимодействайки помежду си единствено чрез силата на гравитацията, тормози учените повече от 300 години. За сега са известни само 16 решения, 13 от които бяха открити Март месец, 2016 година.
 18. Въпреки, че останалите три фундаментални сили се спогаждат добре с квантовата механика, гравитацията не се вписва по никакъв начин в квантовата механика. Как да обединят гравитацията и квантовата механика, е един от най-големите въпроси във физиката.
 19. За да разберат по-добре гравитацията, учените търсят гравитационни вълни – вълнение на време-пространството, причинено от сливане на черни дупки или експлодирали звезди.
 20. Тази година учените за първи път засякоха гравитационни вълни, което им позволи да видят Вселената както никога до сега. „Всеки път когато имаме възможност да погледнем на вселената по различен начин, това променя изцяло представите ни за нея.“

Добави коментар