Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Бактерии предпазват бебета от астма

Home/Наука/Биология/Бактерии предпазват бебета от астма
TARGET BLOCK LEFT

Според изследване, проведено в Канада, липсата на определени бактерии в чревния тракт на бебета може да ги постави в по-голям риск от развитие на астма.

Изследването обхваща период от 5 години и включва 319 деца с различна степен на риск от развитие на астма. Взети са проби от децата на възраст три месеца, една година, и три години. Учените откриват разлика в пробите на бебетата от 3 месеца. Бебета на 3 месеца определени с висок риск от развитие на астма, увеличават риска на заболяването когато достигнат възраст от 3 години.

Оказва се, че бебетата се нуждаят от определен вид бактерии през първите 100 дни от раждането си – Lachnospira, Veillonella, Faecalibacterium и Rothia, за да може имунната система правилно да реагира към белодробни възпаления. Именно в тази крехка възраст имунната система изгражда защитните си механизми.

При опити с мишки, на които е предоставен бактериалния фон от бебе с висок риск от развитие на астма, следващото поколение се ражда със сериозни възпаления на белите дробове. Когато обаче учените добавили липсващите четири бактерии, възпалението намаляло значително.

Астмата е имунно-провокирано заболяване, което означава, че се развива в следствие на неадекватна реакция на имунната система, но какво точно не е наред и каква е причината, лекарите все още не знаят. Подобно на други такива заболявания, астмата е отчасти генетично заболяване, но фактори от околната среда играят важна роля за неговото отключване.

Раждане със секцио, неколкократни третирания с антибиотици на бебето, или живот в град със замърсен въздух, повишават риска от развитие на заболяването в по-късен етап от живота. Тези фактори могат да нарушат бактериалната популация, която ни помага да сме здрави.

| 2017-02-26T15:22:21+00:00 09.06.2016|Раздел: Биология|Теми: , |0 коментара

Добави коментар