Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Българско изобретение ще спасява пчелите

Home/Прогрес/Технологии/Българско изобретение ще спасява пчелите
TARGET BLOCK LEFT

Пчелите са отговорни за поне една трета от храната, която консумираме. Индиректно опрашването влияе в дори много по-голям мащаб върху производството на храна. Но с употребата на пестициди и промените в климата, популациите на пчели значително намаляват. Българска компания, с името Bee Smart Technology разполага с изобретение, което може да спаси пчелите не само в България, но и по целия свят. Само в САЩ броят на пчелите вече е намалял с 42%.

Компанията, основана от Сергей Петров в момента кандидатства с изобретението си в международен конкурс с награден фонд 1 милион долара. Изобретението е просто и предлага на пчеларите непрестанно наблюдение на състоянието на кошера и пчелите. С използването му се повишава броят на пчелите и здравословното им състояние, намалява оперативните разходи на пчеларите и смъртността на пчелите, което води до увеличаване на производителността. Сензорно устройство се поставя в кошера, а с негова помощ и био-базирани алгоритми, се събира информация от кошера, която е достъпна в реално време. Следят се температура, влажност и други променливи, които могат да повлияят на пчелните семейства.

Българско изобретение ще спасява пчелите-2

С помощта на технологията пчеларите получават поглед върху кошерите си, какъвто никога не са имали досега. Bee Smart Technology позволява да се реагира веднага, при възникнала потенциална опасност за пчелите. Пчеларите обикновено реагират твърде късно при възникнал проблем, тъй като причината остава незабелязана докато пчелите не започнат да измират.

С Bee Smart Technology пчелите получават навременна грижа и дори опазване от крадци. С използване на устройството смъртността на пчелите може да бъде намалена с 98%, а логистичните разходи спадат с 23%.

Компанията е създадена от Сергей Петров и Иван Кънев, които са приятели от училище. Кънев завършва магистратура в международния бизнес колеж Hult, а Петров е инженер с диплома от университета Singularity. Към тях се присъединява и Ясен Славов, който с познанията си по био-базирани алгоритми и грижа към пчелите допринася за разработването на устройството, което ще спаси пчелите, и ще предотврати глобалните проблеми с изхранването.

Повече за продукта на нашите момчета може да намерите на beesmarttechnologies.com.

| 2017-05-08T12:39:03+00:00 05.06.2016|Раздел: Технологии|Теми: , |0 коментара

Добави коментар