Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Бездомните котки са проблем за екосистемата

Home/Разни/Бездомните котки са проблем за екосистемата
TARGET BLOCK LEFT

О, хмм… 🙁

Ако сте виждали домашни котки със звънчета на каишката и сте се чудили каква е причината, каквото обяснение и да имате, най-вероятно то е грешно. Собствениците на котки ги оборудват със звънчета, тъй като котките са хищници, при това безшумни, и по този начин евентуалната плячка може да се размине със смъртта. Според наскоро публикувано проучване котките и други инвазивни бозайници са оказали огромен ефект върху биоразнообразието.

Австралийският еколог Тим Дохърти [Tim Doherty] и колегите му преглеждат Червената книга за видове в опасност, за да определят кои са видовете, които предизвикват изчезването на други. Сред тези не-местни хищници са котките и кучетата. И дори и да обвиняват бездомните животни, учените признават, че и добре гледаните не са невинни.

Според Дохърти, „596 застрашени и 142 изчезнали вида, общо 738, търпят негативен ефект от 30 вида инвазивни хищници“. Освен котките, в топ 30 на унищожителите попадат гризачи, кучета и прасета. И дори да мислим, че котките са най-опасни за птиците, учените подчертават, че гризачите са отговорни за изчезването на 52 вида птици, в сравнение с котките – 40.

Според учените, инвазивните хищници са най-лошият вариант за изчезващите видове, като заедно са отговорни за изчезването на 58% от всички птици, бозайници и влечуги. Броят може дори да се повиши, тъй като 23 вида, критично застрашени заради инвазивни хищници в момента, се смятат за „вероятно изчезнали“.

Учените идентифицират популациите в най-висок риск като видове, обитаващи изолирани или малки екологични ниши, като острови, например.

Причината да се обвиняват котките, е че те са хищници по природа, но обичат да ловуват и за спорта, дори и да не изяждат плячката. Всеки притежавал котка е бил свидетел на това.

Дали обаче звънчето на каишката е решение? Повечето котки, особено уличните, при които инстинктите за ловуване са най-развити, са достатъчно добри нинджи, за да са безшумни, дори и със звънче. Много собственици вместо това използват светещи в тъмното каишки, които да направят котката видима за плячката. Най-добрият вариант е да държим домашните любимци у дома, като по този начин предпазваме не само дивите видове, но и любимците си, и себе си.

| 2017-03-02T16:06:51+00:00 24.09.2016|Раздел: Разни|Теми: , |0 коментара

Добави коментар