Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Дънките произхождат от Перу и са на 6 000 години

Home/Любопитно/Дънките произхождат от Перу и са на 6 000 години
TARGET BLOCK LEFT

Преди 6 000 години древните боядисвали памучни тъкани в индигов цвят.

За баща на дънките се смята Леви Щраус, който през 1853 превръща тези панталони в масови за миньорите. С разрастването на бизнеса, той започва да внася по-плътен памучен плат от Франция, и по-точно от град Ним, откъдето идва и прочутото наименование деним.

Ново проучване обаче показва, че древните перуанци са боядисвали платове с индиго преди повече от 6 000 години. Това е 1 500 години по-рано от древните египтяни, за които се смяташе, че първи са започнали да боядисват дрехи в синьо.

Използването на индигова боя от листата на определени растения, и по-точно вида Indigofera, се оказва древен занаят. Находките от Перу са най-древните познати до момента доказателства за оцветяване с индиго на памучен плат. И по-конкретно, те са датирани на възраст от 5 848 – 5 585 години.

Тогава индигото е било ценна стока, прибавяща цвят и лукс към ежедневието. Днес растението все още се използва за оцветител, но все по-рядко, след изобретяването на синтетично индигово багрило от нобеловия лауреат Адолф ван Байер в края на 1860.

Растението е типично за тропическите области, но се култивира лесно и става популярна култура в Южна Америка през 1700.

Днес растението се състезава със синтетичните багрила, които показват по-високи качества, без необходимост от големи площи земя за отглеждане. Необходими са 13 акра индигови насаждения за оцветяването на продукцията от един акър памук.

Чрез изучаването на перуанските останки, учените се надяват да могат да открият начин да накарат бактерии да произвеждат ценното багрило, без да се използва петрол, който е съвременната съставка на синтетичния деним.

| 2017-03-02T16:06:51+00:00 16.09.2016|Раздел: Любопитно|Теми: , |0 коментара

Добави коментар