Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Екзоскелет вместо инвалидна количка от DARPA

Home/Прогрес/Технологии/Екзоскелет вместо инвалидна количка от DARPA
TARGET BLOCK LEFT

Идеята за екзоскелет първоначално е разработена от DARPA с цел подпомагане на войници с тежка екипировка. В процеса на работа обаче все повече лекари обръщат внимание на постиженията, които намират приложение в рехабилитацията.

Много клиники за рехабилитация вече използват изобретението. Екзоскелетът се прекрепя за краката и кръста на пациента. С помощта на две патерици, пациент в инвалидна количка, с увреждане на мозъка или гръбначния стълб, е способен да се изправи и да започне да ходи. Вградените сензори в робо-машината регистрират накланянето на пациента напред, за да задвижат устройството да направи първата стъпка.

Екзоскелетът е създаден така, че пациентите да започнат да се движат възможно по-скоро след травма, което ускорява възстановяването многократно. Също така позволява на пациентите да използват собствените си сили, което изиграва съществена роля в процеса на възстановяване, мотивирайки и ангажирайки пациента в собственото му лечение.

 

Днес, екзо скелетът е обновен, и помага за още по-естествено изглеждащо движение. Процеса се нарича транскожна стимулация на гръбначен стълб. Учените прикрепват електроди към кожата на пациента около гръбначния стълб, които изпращат електрически сигнали. По този начин пациента получава конвулсивни рефлекси в краката и много по-контролирано естествено движение – може да протяга крака, да ги сгъва в колената, и дори започва да се поти – нещо, което не се е случвало за петте години след инцидента, довел до парализата. Така екзо скелет и пациент вече работят заедно.

Добави коментар