Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Фемто лазери създават реални 3D холограми

Home/Препоръчано, Технологии/Фемто лазери създават реални 3D холограми
TARGET BLOCK LEFT

Супер бързи и мощни лазери проектират холограма в пространството, която може да бъде докосната и дори усетена.

Холограмата – добре известна технология от научно фантастичните филми. Всъщност Жул Верн описва принципа на холограмата още през далечната 1893-а в „Замъка на Карпатите“. Без холограмата не бихме научили, че Оби-Уан е единствената надежда на принцеса Лея. Но да се върнем в реалността.

Сега изследователите от Digital Nature Group (DNG) са намерили начин, благодарение на лазери, огледала и камери, да се създадат триизмерни интерактивни холограми, съставени от малки точки фокусирана светлина, които те наричат воксели.

Използвайки фемтосекундни лазери (1 фемтосекунда = 0,000 000 000 000 001 секунди), които траят от 30 до 270 фемтосекунди, DNG създават безопасни на допир холограми. Изображенията са триизмерни, с резолюции до 200 000 точки в секунда. Вокселите са светлината, излъчвана от плазмата, която се създава, когато фокусираната енергия от лазерите йонизира въздуха.

Фемто лазери 3D холограмата вече е факт-2

Тъй като лазерите работят с такава висока скорост, те са в състояние да реагират в реално време. Устройството работи благодарение на поредица лещи, огледала и скенер, който позиционира огледалото така, че да насочва прецизно лазерните лъчи. Камера под холограмата след това засича взаимодействието с холограмата, и по този начин позволява на вокселите да реагират на докосване.

„Когато се опитате да докоснете изображението, се усеща като шкурка…“ – споделя главният изследовател Юичи Очияи

Това не е първият опит в използването на фемтосекундни лазери за пресъздаване на изображения от плазма във въздуха, казва Чунлий Гуо, професор по оптика и физика в университета в Рочестър. Проучването следва да помогне при проектирането на бъдещи фемтосекундни лазерни дисплеи.

Компанията планира да въведе продукта в масово производство, и да направи технологията достъпна за цял свят.

Добави коментар