Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Растенията изпитват ли болка?

Home/Любопитно/Растенията изпитват ли болка?
TARGET BLOCK LEFT

Изследването на растения и други живи организми на планетата хвърля светлина върху идеи, разпространени още от древността. Всичко на планетата е живо, и само защото имат различна форма от човешката и различни биологични процеси, не означава, че тези форми на живот не са способни на чувства, мисли и сложни реакции.

Всяко твърдение, че дърветата ги боли, се приема с насмешка, но според огромен брой изследвания, растенията имат някои забележителни способности да реагират и усещат света около тях. Според някои учени растенията са интелигентни, учат се и помнят, и най-вече умеят да реагират на стимули. Според изследвания растенията дори се учат от собствения си опит.

Растенията разполагат с начини да съхраняват сензорната информация, която събират всеки ден и да развиват адекватно поведение. И то без наличието на мозък, което само по себе си е невероятно, защото ние автоматично предполагаме, че е необходим мозък за обработване на информация.

Растенията реагират на анестетици. Провеждани са експерименти с приспиване на растения с използване на човешки анестетици. Още по-интересен е фактът, че растенията могат да произвеждат съставки, които са болкоуспокояващи за хората. Именно опитите с анестетици карат учените да стигнат до заключението, че растенията реагират на болка.

Няма съмнение, че растенията притежават интелигентност, друг е въпросът каква е дефиницията за интелигентност.

Всяка форма на живот на планетата има съзнание, и това, че ние комуникираме по определен начин, не означава, че той е единственият възможен. Всяка форма на живот има способности да възприема, мисли, чувства и реагира по някакъв начин. При сеанси на регресивна хипноза хора разказват за изминали животи, в който са били растения, дърво например, със собствени съзнание и мисли.

Според изследване от 1968 година, проведено от ветеран от ЦРУ, се дават доказателства, че растенията реагират на човешки мисли и емоции. Това означава, че те притежават и телепатия. Според резултатите от същия експеримент става ясно, че растенията също изпитват болка и страх.

Всеизвестен е фактът, че не от всеки става добър градинар – при някои хора независимо от усилията им просто нищо не расте, и дори до скоро здраво растение, пренесено в дома им, загива. Други пък имат способността да вдъхват живот и на привидно загинало растение.

Многобройни са опитите, провеждани с растения за това как те реагират на любов и омраза, на различни стихотворения, дори на различни видове музика. И те всичките доказват само едно – растенията усещат хората и реагират на мислите и чувствата им.

Дали прекършеният клон боли е интересна тема, но по-интересното е, че някои хора ги боли от това. Боли ги, когато увехнат розите, когато градушка прекърши фиданките, и когато пожар изпепели гората. Всички ние, и хора, и растения, и животни, сме заедно на тази планета, и липсата на връзка помежду ни изглежда лишено от смисъл. Връзката помежду ни трябва да става по-здрава, а не все по-далечна. Хората са обречени без растения, затова е важно да ги почитаме, да ги пазим и да не им причиняваме болка, защото бъдещето ни се крепи именно на тях.

| 2017-05-27T14:17:13+00:00 22.06.2015|Раздел: Любопитно|Теми: , |0 коментара

Добави коментар