Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Кибервойна – катерици отвръщат на удара

Home/Разни/Кибервойна – катерици отвръщат на удара
TARGET BLOCK LEFT

Природата има начини да отвръща на атаките на хората. На 2-ри януари, в градче в щата Индиана спира тока за 45 минути. Повредени са трансформатори и светофарите не работят. Причината? Катерица.

Атаката е само една от проследяваните от карта, полу-сатирично наречена „Кибер Катерица 1“. Тази карта описва „всички некласифицирани кибер операции на катерици, които са достъпни за хората и потвърдени“. Съществуват много повече операции, но те са класифицирани. Картата съществува от септември 2015 година, като първата атака е регистрирана през март 2014. Картата следи спирания на тока, причинени от катерици, птици, еноти, змии, плъхове, бобри и маймуни, в държави като Китай, Русия и САЩ. Ако наистина сме в разгара на война, то тя е между хората и природата, а не между различните нации.

Това е едва първият опит за използване на катерици като метафора за нарастващите страхове за кибер война. Преди да се заговори за рисковете за самолети от дронове и костенурки, същата връзка се открива и между спиранията на тока и катериците.

squirrelmap

Природата застава на пътя на технологиите и ги саботира. Дори успешни кибер атаки, които спират тока, например на голяма част от Украйна миналия месец, могат само да се доближат до вредите, които животните нанасят така или иначе.

Причините, поради които оставаме без ток, почти винаги са дейност на природата. Възможно ли е това да е предупреждение? Може би природата наистина отвръща на удара, но не е ли по-добре да спрем тази война, в която победителят е ясен?

| 2017-03-02T16:06:50+00:00 10.11.2016|Раздел: Разни|Теми: |0 коментара

Добави коментар