Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Когато сперматозоидът срещне яйцеклетката, проблясва светлина

Home/Биология, Препоръчано/Когато сперматозоидът срещне яйцеклетката, проблясва светлина
TARGET BLOCK LEFT

Учените успяха да заснемат светлината, която проблясва, когато човешки сперматозоид се докосне до яйцеклетка. Феноменът е наблюдаван при животни, но досега никой не е виждал блясъка на човешкото зачатие. Това, което е още по-невероятно е, че някои яйцеклетки блестят по-ярко от други, което е директна индикация за способността им да развият по-здрав ембрион.

През 2011 година учените от Северозападния университет откриват блясък от експлоадиращ цинк при зачеване на мишки. Няколко години по-късно те успяват да заснемат това и наблюдават милиарди цинкови атоми, разпръсквани точно в момента на проникване на сперматозоида в яйцеклетката на мишка.

С помощта на флуоресцентен сензор, който следи движението на цинк в живи клетки, учените изследват способностите на яйцеклетката да трупа цинк, и откриват 8 000 цинкови находища, всяко съдържащо около милион цинкови атоми, готови да се взривят. Зарята на зачеването продължава до 2 часа след оплождането.

Откритието е от огромно значение за двойки, подлагащи се на ин-витро процедури, тъй като около 50% от оплодените яйцеклетки не се развиват правилно поради някакъв вид генетични проблеми. Това дава на учените шанс за неинвазивен и визуален начин за определяне на здравословното състояние на яйцеклетката, и евентуално самия ембрион. За момента няма уреди, които да потвърдят дали яйцеклетката е качествено оплодена. Така ще може да се имплантират само здравите яйцеклетки.

За да осъществят експеримента, учените използват ензим от сперматозоид за оплождане на яйцеклетката, тъй като използването на истински сперматозоид е забранено от закона. След това наблюдават как това повишава нивата на калций в яйцеклетката, което води до освобождаване на цинк. Докато цинка се изстрелва, той се свързва в малки молекули, които излъчват флуоресцентна светлина, видима с микроскоп.

Какво е специалното на цинка? Учените откриват, че яйцеклетката натрупва и използва цинк за контрол на развитието на здрав ембрион. Този минерал играе ключова роля за „решението“ на яйцеклетката да прерасне в ембрион – колкото повече цинк освобождава, толкова по-ярък е блясъка, и толкова по-здрав ембрион е създаден.

Добави коментар