Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Козите са по-скоро като кучетата – наши добри приятели

Home/Любопитно/Козите са по-скоро като кучетата – наши добри приятели
TARGET BLOCK LEFT

Козите са по-скоро приятели от колкото средство за препитание, до това заключение стигнаха учени от Лондон.

Козите са едни от първите опитомени животни, но обикновено не ги третираме като приятели, както кучетата. Учени от университета Куийн Мери в Лондон откриват, че козите показват специфично за кучетата поведение. При проучването козите са имали за задача да отворят капака на кутия, за да получат награда. Когато трудността на задачата се повишава до „невъзможна“, козите жално гледали хората наоколо, точно както правят кучетата.

Всеки, който е имал куче знае, че в много ситуации то разчита на човека. То чака до вратата, гледа стопанина в очите, когато иска да излезе, и се умилкват за лакомство. Конете също разчитат на хората за помощ, според проучване. Според друго проучване, котките обаче не разчитат чак толкова на хора, или поне не обичат да го показват.

Досега не е правено проучване на животни, опитомени за агрикултурни цели, за да се установи дали поведението на опитомените ни „приятели“ е уникално. В проучването с козите са използвани 34 „доброволки“, които са получавали специално отношение от персонала. Дълготрайните взаимоотношения с хората може да са повлияли на резултатите от проучването.

Друго проучване показва, че поведението на козата е много по-близко до това на кучетата, отколкото на котките. Козата се привързва силно към стопанина, обича да си играе с него, и отсъствието на стопанина дори се преживява по-тежко, отколкото при кучетата. Козата като стадно животно следва стопанина безропотно и без да се разсейва.

Козите са умни животни и могат да бъдат дресирани с лекота. Проучването също така показа, че козите се доверяват на хората почти напълно, като при експеримент с развалена храна, подадена от стопанина, първата реакция на животното е да яде, и едва след близък досег се преценява става ли предмета за ядене. Дори и след установяване на негодността на храната, козата продължава да опитва, тъй като доверието към стопанина е голямо.

Интересен факт е, че козите имат 360-градусово зрение, което им позволява да забелязват приближаващи хищници лесно.

Добави коментар