Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Мозъкът – използваме и двете полукълба по равно

Home/Наука/Биология/Мозъкът – използваме и двете полукълба по равно
TARGET BLOCK LEFT

Толкова много книги за мотивация, тестове за оценка на личността, упражнения и методи за подобряване работата на мозъка – всичко това се оказа боклук.

Общо прието е че логиката, методичността и аналитичността са все качества присъщи за хора с доминантна лява хемисфера (хемисфера – мозъчно полукълбо), докато креативно и творческо мислене притежават личности с развита дясна хемисфера. Проблемът е, че науката никога не е потвърждавала това твърдение.

Ново изследване на университета в Юта, използва данни от анализите на 1 000 мозъка, без да бъдат открити никакви доказателства за разделение на мозъчните полукълба. През целия курс на експеримента, всички участници, без съмнение, използват всяка част от мозъка си по равно.

Според Д-р Джеф Андерсън (Директор на университета fMRI в Юта) изследването показва, че в зависимост от работата, с която е натоварен мозъка, може да се наблюдава асиметрична активност – това учените наричат латерализация (асинхронна активност). Например, речта е по-силно изразена в лявата хемисфера на повечето десничари. В никакъв случай това не означава, че великите писатели и автори имат по-силно развита лява хемисфера, или че използват лявото си мозъчно полукълбо повече от дясното, нито пък означава, че в него има повече неврони и нервни връзки.

Определено логиката не се изразява само в лявото полукълбо, същото важи и за креативността – не използва повече дясното полукълбо от лявото. – Споделя Д-р Андерсън пред LiveScience

Докато екипът на Адерсън сканира мозъците на участници на възраст между 7 и 29 години, те отбелязват активността в 7 000 различни участъка, както и във връзките между тях. Откриват мощни невронни “магистрали” свързващи силно активните зони и в двете полукълба.

Просто не намираме този митичен модел, където лявото полукълбо да е по-добре свързано с тялото или по-активно от дясното. – Джарет Нелсън е студен при Д-р Андерсън и автор на статия за новото изследване.

Митът за дясната или лява хемисфера идва от нобеловият лауреат Роджър Спери, който провежда своите експерименти през 60-те години. Той изследва мозъците на пациенти с епилепсия, подложени на мозъчна операция за прекъсване връзката между двете полукълба – прерязване на структура наречена корпус колосум [ мазолестото тяло ]. Тъй като мазолестото тяло свързва лявата и дясна хемисфера на мозъка, прекъсването на връзката им възпрепятства комуникацията помежду им.

Както Спери, така и други изследователи, провеждат множество интересни експерименти за да определят, коя част на мозъка се активира при говорене или рисуване. Известни психолози интусиасти използват данните от изследването за да прокарат идеята за лявата срещу дясна индивидуалност на мозъка. С това те опитват да обяснят множество качества на индивида и да допълнят пролуките в теориите си.

Обществото на невробиолозите никога не е приемало идеята. А сега дори имаме мозъчните данни на 1 000 участници, които не показват никаква следа за дясна или лява доминация на полукълбата. – Д-р Андерсън

Андерсън споделя още, че намеренията му не са разбиване на митове. Идеята на проучването е да помогне за по-добро разбиране на латерализация в мозъка, което ще допринесе за създаването на по-ефективни лечения за болести като шизофрения, аутизъм, и синдрома на Даун – при тези състояния двете полукълба има типична асинхронна дейност.

Тъй че, спокойно може да забравите тестовете определящи доминантната ви хемисфера. Използвате целият си мозък, бъдете сигурни! А това дали служите с лявата или дясната си ръка в ежедневието, не ви определя като заклет художник или математик. Може да бъдете каквито пожелаете!

Добави коментар