Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Медитацията може да провокира прозрения

Home/Човек/Медитацията може да провокира прозрения
TARGET BLOCK LEFT

Мозъчните вълни трептят с различни честоти, в зависимост от състоянието на умствена осъзнатост. Според изследвания, моментите на прозрение в мозъка се характеризират с гама вълни. Медитацията също може да доведе до гама вълни, което е една стъпка по-близо към прозрението.

Идеята на медитацията е, че чрез нея се успокоява разума, а с това се намалява и стреса върху тялото. Много хора описват спокойствие вследствие на медитация, но не липсват и такива, които разказват за състояние, подобно на транс, много дълбоко и духовно.

През 2004 година академията на науките в САЩ публикува резултатите от електро-енцефалограми(ЕЕГ) на хора, практикуващи медитация от години, именно по време на тренировка. Съотношението на активност от гама-областта (25-42 Hz) е по-високо при подготовката за медитацията при тези хора, в сравнение с контролната група. Тази разлика рязко се увеличава по време на самата медитация.

През 2010 година в публикация се сравняват резултатите от ЕЕГ на дългогодишни последователи на „Випасана“ и тези на хора, които никога не са медитирали. Забелязва се повишаване на фронталната тета активност (4-8 Hz) по време на медитация, както и значително повишение на гама активността. Това води до заключението, че хората, практикуващи медитация с години показват по-висока гама активност и притежават повишена сензорна осъзнатост.

През 2004 година невролога Ричард Дейвидсън изучава ЕЕГ на тибетски монаси и открива, че някои от тях достигат гама активност много по-мощна и с по-висока честота от който и да е документиран случай.

През 2008 Дейвидсън провежда специално изследване на монах, наричан „най-щастливият човек на света“. ЕЕГ вълните, които биват засичани, се смятат за буквално „извън нормите“ по силата си.

Физическите механизми на медитацията, измерването с ЕЕГ и ритъма на дишане, могат да сравняват медитацията със дълбок сън, като ползите и от двете са сходни.

Ключовата разлика обаче, е че при медитация може съзнателно да се влияе върху работата на мозъка, докато при съня сме по-скоро наблюдатели.

Друг интересен аспект на медитацията е така наречената невро-пластика. Това описва способността на хора да правят реални промени във физическата структура на мозъка си.

Медитацията може да провокира прозрения-2

„Най-щастливият човек на света“ очевидно е дългогодишен медитатор. Когато мислим за „щастие“, често се сблъскваме с термина допамин. В мозъка допаминът е невротрансмитер – пренася сигнали от неврон до неврон. Така може да се смята, че „Щастливецът“, генериращ невероятни по сила гама-лъчи, създава и нови невронни връзки, а с това и огромни количества допамин.

За моментите на прозрение и „Еврика!“ е известно че се случват при 40 Hz.

| 2017-02-28T00:55:34+00:00 22.06.2016|Раздел: Човек|Теми: , |0 коментара

Добави коментар