Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

В Индонезия откриха миниатюрен дракон

Home/Любопитно/В Индонезия откриха миниатюрен дракон
TARGET BLOCK LEFT

Изглежда драконите все пак съществуват, но са далеч по-безобидни…

Новооткритият мъник не е реално дракон, но е летящ гущер, което е достатъчно близо като определение. Това гущерче се нарича Draco volan и в продължение на хилядолетия е развило невероятен начин за избягване на хищници – летенето.

Малките, подобни на крила ципи му позволяват да прескача от едно дърво на друго за да избегне хищници, намира храна или партньор. Може да прелети до 9 метра. Крилата са различни от крилата на птиците, те всъщност са прикачени на двойка удължени ребра, които дракона свива и разпъва при необходимост.

Дракончето е с дължина около 20 см и не бълва огън, за съжаление. Но пък е доста териториален. Повечето екземпляри от вида ревниво пазят територия от около три дървета и там прекарват почти целия си живот. Но това не е мястото, където се раждат.

За да снесе яйцата си, женската трябва да слезе на земята. За да ги защити, тя изравя дупка в земята с острата си муцуна. След като пази яйцата си за период от 24 часа, оставя малките сами.

| 2017-05-27T14:10:47+00:00 11.09.2015|Раздел: Любопитно|Теми: |0 коментара

Добави коментар