Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Мистериите около древния Пума Пунку

Home/Любопитно/Мистериите около древния Пума Пунку
TARGET BLOCK LEFT

Пума Пунку в Боливия е едно от най-мистериозните археологически находища – представлява голяма част от древния град Тиуанаку и се намира югоизточно от езерото Титикака в Андите. Градът е от времето преди инките.

Мистерията е в прецизността и сложността на структурите. Перфектно изрязаните врати и каменни блокове не носят следи от длето, издялани с невероятна прецизност. Според Джейсън Йегер /Jason Yaeger/, професор по антропология в университета в Уисконсин, градът вече е бил изоставен, когато инките завладяват района през 1470 година. Инките успешно използват Пума Пунку и град Тиуанаку в империята и културата си.

Мистериите около древния Пума Пунку-4

Според инките този град е мястото, на което Виракоча, техния първосъздател, създал древните хора от всички етноси и ги изпратил по света да заселят земите, които им се полагат. Инките използват съществуващите вече структури за ритуалните си дейности. Според Йегер, инките запазват каменни портрети от Пума Пунку като модели на първите хора от мита за сътворението. Тези фигури днес се смята, че изобразяват предишните градоначалници. Точните произход и възраст на структурите са неизвестни, като според едно изследване е вероятно да са построени между 500 и 600 г., макар тази възраст да се смята за неточна.

Мистериите около древния Пума Пунку-3

Ранният изследовател Артър Поснаски определя възрастта на руините на от около 15 000 години пр.н.е., а съвременни археолози се съгласяват с това. Поснаски използва астрономически разположението на главния храм, за да определи възрастта, и смята, че храмът представлява гигантски часовник.

През първия ден от пролетта слънцето изгрява точно над центъра на храма, през каменна арка. Слънцето се движи по хоризонта през годината. Поснаски очаква да слънчевия изгрев над монументи и по време на зимното слънцестоене, но очакванията му не се оправдават. Когато изследва къде би било слънцето преди 17 000 години, слънчевият изгрев съвпада с монументите.

Мистериите около древния Пума Пунку-2

Други подробности от находището са сложна иригационна система и внимателно пробити дупки и канали в определени каменни блокове, които не съвпадат с познатите за инките каменни произведения. Каменните блокове, някои от които с размери над 100 тона, са от каменоломна, намираща се на разстояние 10 километра, което повдига въпроса как са били преместени. Изграждането на стените е толкова прецизно, че между каменните блокове не може да се пъхне дори и бръснарско ножче.

Добави коментар