Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Надеждите за нова частица се изпариха

Home/Наука/Физика/Надеждите за нова частица се изпариха
TARGET BLOCK LEFT

След многобройни експерименти и теории за нова частица, която да преобърне стандартния физичен модел, учените стигат до заключението, че данните са погрешни.

През декември беше обявен пик от 750 GeV в данните, което доведе до идеята за съществуването на нова частица, шест пъти по-тежка от Хигс бозон, открит през 2012 година. Този енергиен пик в изчисленията не беше доказан при последвалите експерименти.

„Интригуващата идея за вероятен резонанс от 750 GeV при разпада на фотонни двойки, предизвикала широк отзвук през 2015-та, не беше потвърдена при експериментите от 2016-та с много по-голям мащаб, и това се смята за статистическо колебание.“ – се казва в изявлението на CERN.

Липсата на доказателства за нова частица разочарова експертите, но те признават, че това е начина, по който работи науката. Причината, поради която данните предизвикаха широк интерес, е че ако предположенията се бяха оказали правилни, те нямаше да се впишат в съществуващите до момента теории.

Според учените работата по доказване на резултатите като погрешни, не е била напразна, нито че това доказва, че подобна частица със сигурност не съществува. Те ще продължат работата по темата, за да могат категорично да отхвърлят или потвърдят наличието на нови частици.

Според Полин Ганьон [Pauline Gagnon], пенсиониран физик от CERN, мащабните открития като цяло са рядкост в CERN. Подобни колебания не са рядкост при физиката на елементарните частици, предвид статистическата природа на наблюдавания феномен.

| 2017-03-02T16:06:53+00:00 11.08.2016|Раздел: Физика|Теми: |0 коментара

Добави коментар