Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Науката за „Междузвездни войни“ и „Звездата на смъртта“

Home/Любопитно/Науката за „Междузвездни войни“ и „Звездата на смъртта“
TARGET BLOCK LEFT

С премиерата на поредния епизод от епичната поредица, учени разглеждат филмите с изследователска цел. Възможно ли е построяването на Звездата на смъртта и ще имаме ли светлинни мечове?

Лазерният лъч, унищожаващ планети, на Звездата на смъртта е най-голямата научна неточност във филмите. Според физиците осем лазерни лъча просто ще преминат един през друг, и не биха се съединили в един, както е във филма. Дори и това да се случи, лазерният лъч трябва да е толкова мощен, че би разтопил цялата Звезда преди да унищожи Адераан. Най-мощният 2 петаватов лазер в момента е в Япония, но дори и Адераан да е с размери наполовина на Земята, необходимата мощност за унищожаване би била в милиони пъти по-голяма.

Освен това инженери изчисляват, че при сегашните темпове на продукция биха били необходими повече от 833 315 години за построяване на съоръжението. Унищожаването на Звездата на смъртта не един, а два пъти, вероятно и повече в бъдеще, би било пагубно за икономиката на Галактическата империя – цената на една Звезда на смъртта възлиза на 419 квинтилиона долара.

Проблеми с топлината съпътстват и употребата на светлинни мечове. Учени предполагат, че мечът по-скоро би използвал плазма, а не лазер, което обаче го прави нагреваем и употребата му може да доведе до изгаряния. Всички знае, че светлинният меч разтопява солидни метални врати при необходимост.

Защитните щитове, които защитават много от космическите кораби във филма също са проблем за физиката такава, каквато я познаваме днес. От Боинг обаче имат идея за използване на лазер, който произвежда плазма за защита срещу ударни вълни от експлозии.

Друг проблем за учените е неправилната употреба на думата „парсек“ от Хан Соло. Парсек е единица за дължина от около 30 трилиона километра, а не за време.

Очевидно погрешни са сцените, при които космически кораб „пада“, след като е уцелен от лазер – след като вече е в орбита, не би трябвало да пада към планетата.

Съществуват и факти от филмите, които учените смятат за възможни. Така например вече са открити планети с две слънца, подобно на Татуин – родната планета на Люк Скайуокър.

Йонните двигатели, задвижващи корабите, също вече са реалност, всъщност йонното задвижване вече се използва от НАСА.

Един коментар

  1. Жоро 28.12.2015 в 13:53 - Отговор

    Грешно смятате че построяването на звездата на смъртта изисква финанси. Просто я правят и това е. Както едно време са направени Руските космически ракети, Българските язовири и проходи.

Добави коментар