Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Небето през 2016-та

Home/Наука/Астрономия/Небето през 2016-та
TARGET BLOCK LEFT

Какво и кога можем да наблюдаваме на небето през 2016-та година?

Пълно слънчево затъмнение

  • Март, 8-9

Луната ще скрие Слънцето за 4 минути и 10 секунди. Явлението ще може да се наблюдава от югоизточните азиатски острови, като Суматра и Борнео. Частично ще е видимо в Аляска и Хавай. Тъй като сенките се движат от запад на изток, видимото затъмнение ще пресече международната линия за деня, затова и то ще започне на 9-ти март и ще завърши на 8-ми.

Частично лунно затъмнение

  • Март, 23

Две седмици след преминаването между Земята и Слънцето, Луната ще се озове на противоположната точка от орбитата си и частично ще бъде в сянката на Земята. Луната ще премина през северната част на сянката на Земята, затова долната ѝ част ще изглежда замъглена. Явлението ще може да се наблюдава само от западния бряг на Америка, точно преди залеза на луната.

Синя луна

  • Май, 21

Синята луна е пълнолуние, настъпило за втори път в един календарен месец. Оригиналната идея за Синя луна всъщност включва четири пълнолуния, вместо три в определен календарен цикъл. На 21-ви май също така ще се наблюдава и Марс точно под пълната луна.

Ярък Марс

  • Май-юни

От 18-ти май до 3-ти юни Марс ще е изключително ярък. Марс ще стане опозиция на Слънцето на 22-ри май, което се изразява в момента, когато Земя, Слънце и друга планета (в случая Марс) са подредени в линия. Тогава Марс ще свети с магнитуд -2.1 – почти два пъти по-ярко от Сириус, най-яркото тяло на небосклона. Така Марс ще се намира на най-близкото разстояние от Земята за тази година – 75,3 милиона километра.

Метеоритен дъжд Персеиди

  • Август, 11-12

Персеидите се смятат за едни от най-зрелищните метеоритни дъждове, благодарение на честотата на появяване на този поток, както и на 90 падащи звезди на час. Тази година пикът ще е около полунощ.

Двойна планета

  • Август, 28

Скоро след залез слънце в западното небе двете най-ярки планети – Венера и Юпитер, ще се озоват изключително близо. Това обещава да бъде невероятна гледка.

Суперлуна

  • Ноември, 14

Пълнолунието на този ден ще е и почти свързано с перигей – най-близкото положение до Земята. Това ще се случи в 13:52 по Гринуич, когато Луната ще е на разстояние 356 536 километра. Последният път, когато Луната е била толкова близо е бил на 26-ти януари 1948 година.

Метеоритен дъжд Джеминиди

  • Декември, 13-14

Този метеоритен дъжд се очаква да бъде дори по-впечатляващ и от Персеидния през август, с над 120 падащи звезди на час. За жалост същата нощ ще има и пълнолуние, което ще засенчи красотата на метеоритния дъжд.

| 2017-05-27T15:33:08+00:00 12.01.2016|Раздел: Астрономия|Теми: |0 коментара

Добави коментар