Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Огромно тъмно петно в короната на Слънцето

Home/Наука/Астрономия/Огромно тъмно петно в короната на Слънцето
TARGET BLOCK LEFT

Сонда на NASA улови огромно слънчево петно – дупка на повърхността на Слънцето. Звучи като рецепта за края на света, но всъщност няма причина за тревога.

Явлението се познато като коронарна дупка или слънчево петно, астрономическо събитие, което се случва понякога в короната (атмосферата) на Слънцето. Според NASA, тази област представлява зони с ниска плътност, където магнитните полета са отворени в междупланетното пространство, позволявайки изхвърляне на гореща материя. Поради тази причина, зоната има доста по-ниска температура, в сравнение с по-светлите области, и именно това е причината да изглежда тъмна на изображението.

Чрез наслагване на последователни изображения, Tom Yulsman е успял да направи кратка анимация, която отразява събитието в действие.

слънчево петно

Слънчевите петна са източник на бързи заредени частици, които могат да достигнат скоро три пъти тази на обикновено изригване. Въпреки това от NASA твърдят, че това не означава края на света, но все пак може да очакваме някои досадни проблеми с комуникациите.

Слънчевите ветрове могат да образуват слънчеви бури, които да навредят на сателитите или да предизвикат смущения на радио-комуникационни устройства.

| 2017-03-07T11:02:26+00:00 14.07.2016|Раздел: Астрономия|Теми: |0 коментара

Добави коментар