Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Озоновата дупка се смалява

Home/Още/Озоновата дупка се смалява
TARGET BLOCK LEFT

Учени оповестиха, че озоновата дупка над Антарктида се смалява. Подобно смаляване се случва за първи път от създаването на протокола от Монреал през 1987 година.

Протоколът от Монреал е международно споразумение, с което страните се съгласяват да намалят използването на субстанции, увреждащи озоновия слой, като например хлоро-флуоро-въглерод, който се среща в широк кръг индустриални и ежедневни продукти по това време. Изглежда 27 години по-късно усилията се възнаграждават с успех. Според изследването озоновата дупка се е смалила с почти 4 милиона квадратни километра, в сравнение с пиковите й размери през 2000 година.

Озонът е от жизненоважно значение за здравето на планетата, тъй като абсорбира радиацията от космоса и защитава повърхността на Земята. Ако дупката продължава да се смалява със същите темпове, може напълно да се затвори до 2050 година.

Усилията на учени и правителства за ограничаване на замърсяването очевидно си струват. Единственото, с което човечеството не може да се справи за намаляване на въглеродния диоксид е вулканичната активност. Конкретно изригването на вулкани през 2011 и 2015 година са допринесли за разширяването на озоновата дупка повече от очакваното. Дори през 2015 година озоновата дупка е с рекордни размери.

Озоновата дупка намалява-2

Въпреки, че не можем да контролираме вулканите, можем да контролираме самите нас, и ако вулканите продължават да изхвърлят замърсявания в атмосферата, това не означава, че и ние трябва да допринасяме със същото.

| 2017-02-26T14:35:44+00:00 05.07.2016|Раздел: Още|Теми: , , |0 коментара

Добави коментар