Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Първият самоуправляващ се влекач е вече на пътя

Home/Прогрес/Първият самоуправляващ се влекач е вече на пътя
TARGET BLOCK LEFT

В щата Невада по прашните пътища вече ще се движи нов звяр – камион със самоуправление. Невада е един от малкото щати, в които могат да бъдат регистрирани самоуправляващи се превозни средства.

В камиона ще се вози шофьор, който ще поема управлението при навлизане в градски райони, но на междуградски пътища ще се движи самостоятелно. Камиона на компанията Freightliner ще се движи в собственото си платно и ще избягва удари с други коли без помощта на шофьор. Радари и камери наблюдават осевите линии и околния трафик.

От компанията споделят, че подобни камиони ще намалят умората на шофьорите и ще им позволи да бъдат дори по-продуктивни. Докато камиона се носи по магистралите, шофьора може спокойно и напълно безопасно да се занимава с документацията или да планира следващото си пътуване, например.

Автоматизираните камиони също така ще спестяват гориво, като се движат на групи. Комуникирайки един с друг, камионите могат да се движат близо един след друг, като първият в редицата ще пробива въздуха, осигурявайки по-малко сцепление с въздуха за останалите след него.

Масовото използване на технологията все още е в бъдещето, поради юридически спънки. Налагат се промени в законите на другите щати, за да може камионът да преминава през щатските граници.

От компанията производител са въодушевени и определят пускането на тестовите два камиона като огромна крачка в сигурността и бързината на транспорта.

| 2017-05-27T14:51:27+00:00 06.05.2015|Раздел: Прогрес|Теми: , |0 коментара

Добави коментар