Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Изображения на мозък под влияние на ЛСД

Home/Биология, Препоръчано/Изображения на мозък под влияние на ЛСД
TARGET BLOCK LEFT
  • Изображения на мозък под влияние на LSD

След повече от 40 години, трудният за разбиране ефект, който ЛСД /LSD/ оказва, вече е документиран от модерни скенери и дава на учените безпрецедентен поглед върху работата на мозъка под въздействие на най-мощния синтетичен наркотик.

Инжектирана доза на доброволци отприщва различни промени в активността на връзките между областите в мозъка. Това дава на учените нови теории за визуалните халюцинации и чувството на единство с вселената, които веществото поражда. Скенерите разкриват, че доброволците виждат картини, създадени от различни части в мозъка, а не само от визуалния кортекс. Под влияние на ЛСД, различни отдалечени области в мозъка започват да комуникират помежду си, а други с утвърдени връзки, стават по-разтоварени, което води до усещането за загуба на идентичност.

„Това за неврологията е като Хигс-бозона за физиката. Не знаехме как се случват тези възвишени моменти. Пътят до едно такова изследване е твърде труден. Учените или се страхуват, или не искат да се занимават е огромните пречки пред подобно изследване.“ – споделя Нът.

ЛСД, или диетиламид на лизергиновата киселина, се синтезира за първи път през 1938 година, но изключителните му психотропни свойства остават неизвестни до 1943. През 50-те и 60-те, наркотикът е известен сред психолози и психиатри, но след като се превръща в „средство за креативност“ и повлиява поп културата, през 60-те бива забранен.

Забраната на ЛСД има моментален ефект върху научните проучвания и така ефектите, които причинява на мозъка и потенциалното терапевтично приложение, остават недобре проучени. Последното проучване е направено с кампания за събиране на средства и фондацията Бъркли, която изследва психоактивни вещества.

Нът и колегите му канят 20 физически и психически здрави доброволци да участват в клинично проучване в рамките на два отделни дни. Единия ден получават инжекция 75 микрограма ЛСД, а другия ден – плацебо. С помощта на три различни сканиращи технологии, учените измерват кръвния приток, функционалните връзки между мозъчните мрежи, и мозъчните вълни на доброволците.

Според скенерите, доброволците „виждат със затворени очи“, но картините, които описват са от вътрешния, въображаем свят, където мозъкът се опитва да състави визуално смислов образ от постъпващата информация през другите сетивни канали. В този процес участват множество области от мозъка, дори когато очите на доброволеца са напълно затворени.

Под влияние на наркотика, мозъчните мрежи отговарящи за зрение, внимание, движение и слух, стават почти едно цяло, което изглежда като един „супер мозък“. В същото време, други утвърдени мрежи се разпадат. Скенерите показват загуба на връзка между области като парахипоталамус и ретросплениален кортекс.

Под въздействието на ЛСД – експериментите продължават

ЛСД може да се разглежда като средство за разчупване на ограничено или вредно мислене. Може да се използва за нещо като рестарт – да разруши деструктивни модели на мислене и да отвори съзнанието за други възможности. Проучването може да постави основите за използването на ЛСД (или подобни химикали) за третиране на психични разстройства. Според Нът, ЛСД може да се използва за промяна на моделите на мислене, например при депресии и зависимости.

„Най-накрая разкриваме потенциала на ЛСД, не само за да лекуваме, но и да задълбочим разбирането ни за съзнанието като цяло.“ – Аманда Фийлдинг, директор на фондация Бъркли.

Добави коментар