Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Светлинни антени ще изместят сегашните фотоволтаици

Home/Препоръчано, Технологии/Светлинни антени ще изместят сегашните фотоволтаици
TARGET BLOCK LEFT

Учени от САЩ създадоха първата оптична „ректена“ – устройство, което директно превръща светлината в електрическа енергия.

Няма как да не започнем с Никола Тесла. Някогашният велик ум е гледал на светлината като на обикновено електромагнитно трептене, което всъщност е така, и е търсил прости и директни методи да впрегне енергията в нея. Идеята на Тесла за фотоволтаик по онова време била, за така изобретена антена, че да улавя честотите от електромагнитния спектър на видимата светлина.  И ето, че сега учени от Джорджия са успели да изобретят устройство превръщащо трептенето от електромагнитната честота на светлината директно в електрически ток.

Устройството използва въглеродни нанотръби, които играят ролята на микроскопични антени улавящи светлината, по този начин генерирайки заряд, който преминава през структура от диоди за да изправи променливото електродвижещо напрежение в прав ток. Учените отделят повече от 40 години за да направят постижението, което може да има приложение в нови технологии за преобразуване на излишна топлина (инфрачервена светлина) в електричество, както и повишаване на ефективността на съществуващите соларни технологии, а защо не и в оптичните ИТ технологии.

„Устройството е обикновена електромагнитна антена за светлина, свързана с диод. Колкото по-близо е антената до диода, толкова по-ефективен е процеса на преобразуване. В идеалния вариант антената е един от електродите в диода, което е и нашата разработка.“ – споделят от техническия университет в Джорджия.

Процеса на създаване на устройството е прост, но отнема на учените над 1 000 опита за да постигнат желания ефект. Необходим е вид проводим субстрат, върху който да се подредят вертикално множество микроскопични въглеродни нанотръби.

Нанотръбите са покрити с изолатор от алуминиев оксид и няколко прозрачни слоя калций и алуминий, които играят ролята на анод. Така създадената структура на диода (метал-изолатор-метал) става най-бързият диод в света, способен да работи с рекордните петахерцови честоти, което му позволява да улавя и честотата на светлината.

Добави коментар