Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Растенията реагират на звуците от хрупащата ги гъсеница

Home/Наука/Биология/Растенията реагират на звуците от хрупащата ги гъсеница
TARGET BLOCK LEFT

Растението реагира на звука на хранещата се с него гъсеница, като разпръсква химикали, които да прогонят нападателя.

Откритието е направено през 2014 година от учени в университета Мисури. Известно е, че звуците могат да оказват ефект върху покълването на растенията и на проявите на някои от гените им. Защо обаче, е мистерия до този момент.

Самосъхранението е една добра теория. Учените я тестват, като проверяват как растението реагира на нищожните вибрации, причинени от дъвченето на листата. С помощта на лазер и отразяваща лента, експерт по биоакустика записва вибрациите предизвикани от гъсеница, хрупаща листа на хрян. След това записът е пускан на други растения от същия вид.

Контролни растения се държат два часа на тишина. За да се избегне вероятността растенията да се повлияят от друг вид вибрации, учените правят същия опит, само че звуците са от безобиден вятър и инсекти, при което не са показани никакви реакции.

След опита се измерват нивата на химикалите с лош вкус, които растенията произвеждат, за да отблъскват нападателите – като глюкозинолати, които дават на хряна специфичния му вкус. И разбира се, растенията, „слушали“ как биват изяждани живи показват по-високи нива на тези съставки. По този начин растението се учи да се подготви се и за бъдещи атаки.

Подобни примитивни защитни системи са често срещани. Те дават на растението възможност да си спести изразходването на енергия за производството на химикали, докато това не е наистина необходимо. Предстоят допълнителни проучвания за установяване на начина, по който растенията засичат вибрациите.

| 2017-04-04T10:27:31+00:00 31.08.2015|Раздел: Биология|Теми: , |0 коментара

Добави коментар