Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Изобретиха робо-ръка придаваща усещане за допир

Home/Прогрес/Технологии/Изобретиха робо-ръка придаваща усещане за допир
TARGET BLOCK LEFT

Изобретение на DARPA даде възможност на парализиран от травма мъж, да си припомни отново чувството за допир в крайниците.

Парализиран повече от десет години в следствие увреждане на гръбначния стълб, 28-годишният мъж става първият човек, изпитал усещането за допир, благодарение на изкуствена ръка, свързана директно с мозъка му.

„Затворихме кръга. Изкуствените крайници вече могат да се контролират с мисли, чрез добавянето на почти реални усещания от тях, директно в мозъка, откриваме потенциал за пълно био-технологично възстановяване на липсващи или увредени крайници.“ – казва Джъстин Санчес, програмен директор.

За да стане усещането за допир възможно, учените имплантират електроди в сензорния кортекс на парализирания доброволец, област в мозъка отговорна за разпознаване на усещания като допир. В допълнение електроди се поставят и в двигателния кортекс на мозъка, който контролира движението. Електродите след това се свързват с компютър в изкуствената ръка, разработена от университета Джон Хопкинс. По този начин пациента може да контролира крайника само с мислите си.

Механичната ръка е снабдена със сложни сензори, които отчитат и най-малкото налягане, приложено върху който и да е пръст, и може да трансформира тези физически усещания в електрически сигнали. С помощта на проводник, учените пренасят тези сигнали до електродите в мозъка.

При тестовете пациента е с вързани очи, но с почти 100% точност разпознава кой пръст бива докоснат. Усещането според него е, като че ли истинския му пръст бива докосван. Учените докосват и няколко пръста едновременно, което също се разпознава нормално от пациента.

Възстановяването на усещания чрез имплантирани електроди е една от многото невро-технологични програми на DARPA. Сред другите програми са възстановяване след загуба на памет и лечение на сложни невро-психични заболявания.

Добави коментар