Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Сушата принуди растения да еволюират за само 7 години

Home/Наука/Биология/Сушата принуди растения да еволюират за само 7 години
TARGET BLOCK LEFT

Представяме си еволюцията като процес, отнемащ хилядолетия, но понякога природата ни изненадва и ни показва, че това може да се случва много по-бързо. Сушата в Калифорния принуди растения да еволюират в рамките на седем години. Стивън Франкс от университета Фордхам открива генетични разлики между предците и поколението на две отделни популации на хрян, в резултат от сушата в Калифорния от 1997 до 2004 година. Потомците на вида цъфтят по-рано.

Събраните през 1997 година семена, преди засушаването, започват да цъфтят по-късно от семената, събрани през 2004 година. Франкс изследва две изолирани популации, на разстояние от 4 km една от друга. По-ранния цъфтеж позволява на растението да се захване докато все още е дъждовния сезон и така семената да получат по-добър шанс за оцеляване.

Процеса за установяване на разликите между предшествениците и новите растения е именно едновременното им засаждане едно до друго, за постигане на идентични условия. Учените откриват, че гените са се променяли при всяко поколение, като сходството помежду им е едва 0.025%.

Франкс се надява това да помогне за по-доброто разбиране на това как растенията се адаптират към драматични промени, като промени в климата или загуба на обитаемата местност.

Добави коментар