Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Световен ден за борба със СПИН – новини и прогрес

Home/Наука/Биология/Световен ден за борба със СПИН – новини и прогрес
TARGET BLOCK LEFT

На 1-ви декември се отбелязва световния ден за борба с чумата на 20-ти век – СПИН.

Над 37 милиона хора по света носят в себе си вируса или са болни. Милиарди долари годишно струва терапията им. За съжаление лечение на заболяването няма, нито е разработена ваксина. С поддържаща терапия обаче, болните могат да имат дълъг и щастлив живот.

Популярност набира профилактиката преди излагане на риск (PrEP), която е предназначена за хора във висок риск. При този метод на предпазване пациента приема лекарствена комбинация от тенофовир и емтрицитабин преди излагане на опасност от заразяване. Методът е одобрен от държавната администрация по храните в САЩ, а от дни – и във Франция. Една от активните съставки – тенофовир дисопроксил, ефективно блокира ХИВ да инкорпорира генетичния си материал в генома на приемника, и по този начин се избягва инфектирането с вируса.

Според проучване, направено от университета в Мелбърн, Австралия, е открито, че лекарство, използвано за лечение на алкохолизъм събужда криещите се ХИВ клетки, като по този начин те стават активни и лесни за унищожение. Това се смята за голяма стъпка в борбата с болестта, защото именно умелото прикриване на вируса в приемните клетки го прави неоткриваем за лекарствата, предназначени да го унищожат.

От същия университет също така използват специално създадени „би-специфични“ антитела – с Y-форма, които имунната система използва за намиране на патогени. Нормалните антитела използват Y формата като ръце, за да се прихванат към патогена, докато при изкуствено създадените всяка „ръка“ хваща различен протеин. Целта е тези антитела да хванат едновременно вируса ХИВ и CD3 – рецептор, намиращ се на повърхността на белите кръвни телца. CD3 от своя страна може да унищожи клетки, инфектирани с ХИВ. Експерименти с хора и бозайници тепърва предстоят.

За момента единственият начин за предпазване от СПИН и ХИВ е използването на презервативи при полов контакт и стерилни инструменти при инвазивни манипулации – единствените начини, по които можем да се заразим. Болестта не се пренася по въздушен или капков път и общуването със заразен не е опасно.

| 2017-02-27T17:25:09+00:00 01.12.2015|Раздел: Биология|Теми: |0 коментара

Добави коментар