Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Тестатика – генераторът за свободна енергия на Стефан Маринов

Home/Любопитно/Тестатика – генераторът за свободна енергия на Стефан Маринов
TARGET BLOCK LEFT

Чували ли сте за учен на име Стефан Маринов? А за генераторът на свободна енергия Тестатика?

Стефан Маринов е роден през 1931-а година в София. Майка му, Галина, е сестра на бележитата наша актриса Адриана Будевска. Баща му, Марин Маринов, е юрист, близък приятел на професор Нисим Меворах, баща на поета Валери Петров. Родителите му се изучили в Мюнхен, а той завършва физика в Пражкия университет и след това в Софийския. Диплома получава и от Висшето военноморско училище във Варна. Пътува като капитан на чешки кораб, после работи в секцията по физика на БАН.

Владее руски, чешки, полски, английски, немски, френски, италиански. На тези езици съчинява стихове, а на български пише блестяща сатирична проза. 60-те и 70-те години на миналия век никак не били леки за него. По онова време в България, той бил обект на политически гонения, заради възгледите си.

През 1977-а година Маринов емигрира. Година по-късно е във Вашингтон, след това посещава Италия, а по-късно се мести в Австрия. Умира през 1997-а, падайки от седмия етаж на университетската библиотека в Грац.

Макар с намерено прощално писмо, обстоятелствата около смъртта му остават подозрителни. Негови колеги допускат, че му е било помогнато да падне, тъй като бил готов с комерсиална версия на своето устройство.

За какво става въпрос?

Като човек, завършил физика в два университета, мечтата на Стефан Маринов била да създаде вечен двигател – „Перпетум Мобиле”. Той бил убеден, че физичните принципи, които конвенционалната наука приема за закони, всъщност могат да бъдат заобикаляни.

Макар че взаимствал и доразвивал стари идеи, на други блестящи учени, Стефан Маринов създава небезизвестната машина Testatika (Тестатика), още известна с ранното име – Swiss M/l converter Thesta-Distatica, която е способна да произвежда поток от постоянно електрическо напрежение, буквално от нищото. Когато създава първото работещо устройство, Маринов заявява, че получил конструкцията и принципите на работа на машината по-време на медитация.

В системата се комбинират статично електричество, магнитно поле и въртящи се елементи. Няколко компании разполагат с прототипи на устройството, като най-известни с него стават швейцарската общност Methernitha.

Отличителни белези на устройствот са двата въртящи се диска, които веднъж завъртени в противоположн посоки, продължават да се въртят, без нужда от подаване на допълнителна енергия. Тук започва и истинската „магия“ – освен, че дисковете се въртят без нужда от захранване, в системата започва да се натрупва излишък от енергия, която може да бъде използвана. Става въпрос за 20 – 30 kW изходна мощност, при напрежение от 230 V, DC (прав ток). Макетното устройство, с размери на дисковете от 20 см е способно да генерира 300 W мощност.

Kакво се знае за устройството?

Дисковете са пластмасови, прозрачни, покрити с 50 алуминиеви пластини, които се движат в магнитно поле на постоянен магнит. Скоростта на въртене на дисковете е 50-60 rpm. За тези, които са виждали машината в действие е ясно, че тя извлича енергия от околната сред, като част от нея се използва за захранване на самата машина.

Макар да има създадени реплики, все още не е напълно ясно как точно машината успява да постигне тези резултати. Според някои учени, всичко това е измама, тъй като е в разрез с някои фундаментални принципи от физиката. Но не беше ли такъв случаят и с „невъзможния двигател“ тестван от NASA? Според други, истинските изчисления за създаване на машината се пазят тайна от общности като Methernitha, защото индустрията все още не е готова да посрещне едно такова брилянтно изобретение.

В случай, че искате да научите още за принципа на действие и устройството на генератора, разгледайте следните връзки wanttoknow.info | rexresearch.com | wikipedia.org.

Добави коментар