Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Тибетска притча за „Тройното сито“

Home/Човек/Тибетска притча за „Тройното сито“
TARGET BLOCK LEFT

Дошъл веднъж ученика при Учителя и му казал:

– Прощавай, че реших да те обезпокоя без предупреждение, но чух някои неща, които ме смущават и искам да ги споделя с теб. Знаеш ли какво говори един твой приятел за теб?

– Почакай – спрял го обаче Учителят – първо пресей това, което се каниш да ми кажеш през три сита.

– Три сита?

– Преди да се каже каквото и да е, трябва три пъти да се пресее. Най-напред – през ситото на истината. Сигурен ли си, че това, което искаш да ми кажеш е истина?

– Е, не, аз просто чух …

– Много добре! Значи, ти не знаеш истина ли е или не. Тогава да го пресеем през второто сито – на добротата. Искаш да ми кажеш нещо добро за моя приятел?

– Не, напротив…

– Значи, ти възнамеряваш да ми кажеш нещо лошо, като при това не си сигурен дали е истина. Да пробваме тогава с третото сито – за ползата. Смяташ ли, че по някакъв начин ще ми е необходимо това, което искаш да ми разкажеш?

 

– Не, в него няма нищо, което да ти е от полза…

 

– Тогава, защо изобщо идваш да ми кажеш това, което се канеше да ми кажеш?!

| 2017-03-16T22:31:33+00:00 12.04.2014|Раздел: Човек|Теми: |0 коментара

Добави коментар