Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Учени откриха нова форма на паразитизъм в слюнката

Home/Наука/Биология/Учени откриха нова форма на паразитизъм в слюнката
TARGET BLOCK LEFT

Изследователи от САЩ откриха нова форма на живот, скрита в човешката слюнка – вид паразит, който разчита изцяло на бактериите за да оцелява.

Този нов вид мини-бактерия има само 700 гена и е първият по рода си щам бактерии, който напълно зависи от други бактерии за да оцелява. Учените смятат, че този малък паразит, е причина за редица болести, включително кистозна фиброза и пародонтоза. Новият паразит, който все още си няма име, е открит в лаборатория във Вашингтон, благодарение на мистериозна РНК в човешката слюнка, която не пасвала на нито един от познатите видове бактерии налични в нея.

Други лаборатории в миналото също споменават за тази мистериозна РНК, но никой до сега не е успял да установи от къде идва. След по-подробни наблюдения, учените откриват ултра малка бактерия, която живее по повърхността на другите познати щамове бактерии.

Това не е първият път когато учените откриват бактерия заразяваща други бактерии, но за първи път наблюдават такава, която напълно зависи от гостоприемна бактерия за да оцелява.

Именно това е причината да не е била открита до сега – тя не може да бъде отгледана в лаборатория без присъствието на други бактерии.

Учените очакват откритието да бъде потвърдено и от други лаборатории по света по-късно тази година.. Според тях, тази нова форма на паразитизъм може да се окаже върхът на айсберга в царството на микроорганизмите.

| 2017-04-04T10:19:29+00:00 22.07.2016|Раздел: Биология|Теми: |0 коментара

Добави коментар