Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Влияят ли бибероните на речевите способности

Home/Човек/Влияят ли бибероните на речевите способности
TARGET BLOCK LEFT

Повечето хора смятат, че слушането и говоренето са два отделни процеса, но все повече доказателства показват, че те са неразривно свързани. Последното доказателство идва от изследване, направено с бебета и залъгалки за уста. Резултатите показват, че възприятието ни за говор зависи от области в мозъка, които контролират движението на устата.

Алисън Брудерър от университета в Британска Колумбия, Канада, дава на шест-месечни бебета, които още не са започнали да говорят, играчки за уста и успокояване на растящите зъби, които правят езика неподвижен. След това им пуска записи на английския звук D и хинди звук D, който включва задната част на небцето. Бебета от всички страни и култури различават двата звука, което се вижда от вниманието, с което реагират при промяна на звука. Когато бебетата използвали биберони обаче, не реагирали на промяната в звука. Резултатите показват, че дори и бебета, които още не говорят, използват езика си за по-добро разбиране на речта.

При възрастните се наблюдава същото нещо. От университета в Далас използват триизмерни картини за показване на начина, по който говори коренното население, но вместо това звука е измислен. Участниците в проучването са много по-склонни да възпроизведат правилния звук, ако разполагат с визуалното видео. Смята се, че подобна технология може да се използва за подобряване на произношението на хора, изучаващи чужд език и дори за възстановяване на говора след инсулт.

Известен факт е, че ученици не се допускат в класните стаи с дъвки и бонбони. Това е е така, защото играчката в устата не само разконцентрира вниманието, но и пречи на активното слушане.

Тази информация е свързана с моторната теория за усвояването на речта – възприятието ни на речеви звуци зависи от познанието ни за това как да позиционираме устните, зъбите и езика, ако самите ние издавахме тези звуци. Най-сериозната част от тази теория е, че звуците от речта дори нямат значение, по-важно е как говорещият движи устата си. Разбираме, като си представяме движенията на говорещия, не просто слушаме.

Предстоят допълнителни изследвания по темата за да се установи дали способността за движение на устните и езика е критична за усвояване на езика, както и изследвания на орални малформации.

| 2017-02-26T17:15:52+00:00 25.04.2016|Раздел: Човек|Теми: |0 коментара

Добави коментар