Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Откриха огромни количества вода около земното ядро

Home/Наука/Откриха огромни количества вода около земното ядро
TARGET BLOCK LEFT

Учени от Северозападния университет и университета в Ню Мексико откриха най-големия воден резервоар на Земята. Оказа се, че дълбоко под повърхността на Земята, и по-точно в мантията, се намират огромни количества вода.

От много години съществува идеята за наличието на големи количества вода в така наречената транзитна зона, или областта между горния и долния слой на мантията на планетата, на дълбочина от около 650 километра. Учените търсят вода в земните недра от десетилетия, и за първи път разполагат с доказателства за съществуването й под територията на Съединените щати.

Водата обаче не е в течна или газообразна форма, а по-скоро е в ново състояние, различно от познатите. В тази нова форма атомите водород и кислород са хванати в молекулярните структури на минерали и скали. Поради огромното налягане и температура близо до земното ядро, водните молекули формират хидроксилни радикали, които се прикрепят към минералите.

Ако дори 1% от обема на транзитната зона на мантията е вода, това е три пъти повече от водата на всички океани. Тази вода, разбира се, не би могла да се използва от хората, но откритието предлага по-добро разбиране за формирането на планетата и процесите, протичащи във вътрешността й.

| 2017-02-27T12:30:56+00:00 01.02.2016|Раздел: Наука|Теми: , |0 коментара

Добави коментар