Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Засечена е вероятна пета фундаментална сила

Home/Препоръчано, Физика/Засечена е вероятна пета фундаментална сила
TARGET BLOCK LEFT

След новината за нова градивна частица противоречаща на познатата физика, сега учените разкриха още по вълнуващи резултати, загатващи за нова пета фундаментална сила в природата.

Според съвременната физика, всичко във Вселената се контролира от четири фундаментални сили: гравитация, електромагнетизъм, силно ядрено взаимодействие и слабо ядрено взаимодействие. Но сега учени смятат, че са открили доказателства за мистериозна пета природна сила. Ако това бъде потвърдено от научната общност, може да се наложи преосмисляне на разбирането ни за Вселената и физиката като цяло.

Четирите фундаментални сили са основата на стандартния модел на физиката, с които се обясняват законите от микрониво до макрониво. Като започнем от гравитацията – благодарение на която планетите и всички небесни обекти са там където трябва да бъдат, минем през електромагнетизма – аранжиращ света на градивните частици и молекулите, и стигнем до най-ниското ниво, където съществуват силно ядреното взаимодействие и слабо ядреното взаимодействие, съответно: „лепилото“ на атомните ядра и способността им за радиоактивен разпад. Последните две по-скоро изглеждат като следствия от нещо, което тепърва предстои да разбирам, но в общи линии, така изглеждат четирите фундаментални сили обясняващи физиката на реалността около нас.

Първото загатване за тази пета сила се появи миналата година, когато учени от Унгарската Академия на Науките докладваха, че при обстрелването на литий-7 с протони, са засекли съвсем нов свръх лек неутрален бозон – едва 34 пъти по-тежък от електрона. Колкото и вълнуващо да звучи, публикуваните документи почти не събудиха интерес, докато група американски изследователи, в края на миналия месец не публикуваха свой анализ на случилото се.

Резултатите са разгледани от учени от университета в Калифорния, които разкриват, че информацията не е в конфликт с предишни експерименти. Изчисляват че новият бозон може всъщност да носи пета фундаментална сила – точно това събуди интереса на научната общност.

Това не е първият път, когато се намеква за съществуването на пета фундаментална сила, но вниманието по темата се засилва едва през последните десет години. Много учени смятат, че съществува частица, наричана „тъмен протон“, с потенциала на новата фундаментална сила, който може да обясни и тъмната материя – онази невидима субстанция, съставляваща над 80 процента от масата на Вселената.

Унгарските учени от CERN (ATLAS), начело с Атила Краснахоркай (Attila Krasznahorkay), търсят именно този „тъмен протон“, изстрелвайки протони към тънки пластини литий-7, като при сблъсъка се образуват нестабилни ядра берилий-8, които в последствие се разпадат на двойки електрони и позитрони.

Засечена е вероятна пета фундаментална сила-2

Според стандартния модел, с увеличаване ъгъла разделящ траекториите на позитроните и неутроните, учените трябва да наблюдават намаляване броя на двойките частици.

Но нещата не се случват според очакваното. При ъгъл на разделяне от около 140 градуса, броят на двойките скача, образувайки пик, преди да намалеят отново при по-голям градус.

Този пик, според унгарските учените, е доказателство за нова частица. Те изчисляват, че масата на новата частица би била около 17 MeV (мегаелектронволта), което не съвпада с очакването за „тъмния протон“, но може да е доказателство за нещо съвсем ново и различно. Дори резултатите да не се потвърдят скоро, шансът този пик да е аномалия е 1:200 000 000 000.

Анализите на учените от Калифорния не целят възпроизвеждане на експеримента, вместо това те използват математически изчисления, с които на теория да проверят, дали предполагаемият свръх лек бозон може да е носител на нова фундаментална сила.

Засега мнозинството от физици е скептично към резултатите, но учените признават, че следят развитието с интерес.

| 2017-02-26T15:08:04+00:00 06.06.2016|Раздел: Препоръчано, Физика|Теми: |0 коментара

Добави коментар