Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Защо Швеция въведе 6-часов работен ден

Home/Разни/Защо Швеция въведе 6-часов работен ден
TARGET BLOCK LEFT

Според учените, 6-часовият работен ден е много по-продуктивен и здравословен от 8-часовият.

Много хора работят над допустимите 40 часа на седмица, въпреки предупрежденията, смятайки че по този начин могат да свършат повече работа. Но според проучване проведено сред 600 000 души, тези които работят повече от 55 часа на седмица имат 33% по-голям шанс за сърдечен удар.

Поради тази и още ред причини, Швеция вече обяви стандартен 6-часов работен ден, като много от фирмите вече са въвели новата практика. Линус Фелт, изпълнителен директор на такава компания, също така окуражава служителите си да се въздържат от социалните медии и други разсейващи фактори.

„Да се фокусираш върху една дейност в продължение на 8 часа е голямо предизвикателство. За да се справим с това, често смесваме нещата и правим допълнителни почивки, за да издържим работния ден. В същото време искаме да прекарваме повече време със семействата си, или да тренираме. С 6-часовия работен ден е по-лесно да се фокусираме, при това по-интензивно върху работата си, да имаме необходимата издръжливост, и достатъчно енергия за други неща, например когато си тръгваме от работа.“ – споделя Фелт.

По този начин персонала има по-голяма мотивация и необходимата енергия да свърши повече неща за по-кратко време. Според Фелт, след въвеждането на новото работно време продуктивността се е запазила, а конфликтите между служители станали рядкост, защото хората станали по-щастливи и по-отпочинали.

За продължителен период от време също така намаляло текучеството на персонал и се улеснило наемането на нови, мотивирани работници. Някои компании дори отбелязали повишение на печалбата си с до 25%.

Проучване, проведено в продължение на 8 години, показва че работна седмица над 40 часа, освен че води до повишаване на рисковете от сърдечни болести, също така води до влошено умствено здраве, особено при жените. Освен това, дългият работен ден създава проблеми със съня, което допълнително утежнява ситуацията.

| 2017-03-01T13:10:00+00:00 05.10.2015|Раздел: Разни|Теми: , |0 коментара

Добави коментар