Подкрепете ни!

Ако харесвате Свежа Наука и редовно четете публикациите ни, оценявате работата ни и искате да продължаваме все така, подкрепете ни! :)

На този етап от съществуването си Свежа Наука има нужда от вашата помощ! Последвайте ни в социалните мрежи Facebook, Google+ и Twitter, за да подкрепите нашата кауза - разпространяване на наука и познание.

За повече информация, обмяна на идеи или публикуване на материали, се свържете с нас.

Здравословно тегло може да се окаже „наднорменото“

Home/Разни/Здравословно тегло може да се окаже „наднорменото“
TARGET BLOCK LEFT

Мащабно проучване проведено в продължение на 40 години в Дания, с участието на 100 000 възрастни разкрива, че тези с индекс на телесна маса за наднормено тегло са по-склонни да доживеят до дълголетие, в сравнение с хора имащи нормален индекс, ниско тегло, или затлъстяване.

Резултатите от изследването повдигат въпроса за фундаменталните разбирания, които имаме за здравето, и по-конкретно тези, че „здравословен“ ИТМ означава по-дълъг и пълноценен живот. Това не е първият път, когато проучване потвърждава, че качването на няколко килограма отгоре не е нещо лошо.

ИТМ (на английски BMI – Body Mass Index) означава – индекс телесна маса. ИТМ е показател, който служи за определяне на нормалното (здравословното) тегло на хора с различен ръст, както и за диагностициране на затлъстяване и недохранване.

Разбира се, тези резултати не означават, че трябва да спрем с тренировките и да увеличим шоколада. Факт е, че спортът и добрата храна са гаранция за дълъг и здравословен живот. Проучванията по-скоро показват, че може би трябва да преосмислим термина „наднормено тегло“.

Биохимикът Борге Нордестгард от университетската болница в Копенхаген, анализира медицинската информация за над 100 000 възрастни в Дания, записани в три групи през 15 години – от началото на проучването през 1976 до 2013. Статистиката показва, че средният ИТМ асоцииран с най-нисък риск от преждевременна смъртност се е изместил от 23.7 на 27.

ИТМ между 18.5 и 24.9 се смята на нормален, или здравословен; между 25 и 29.9 се смята за наднормено тегло; над 30 е класифициран като затлъстяване.

Проучването също така открива, че хората попадащи в категорията наднормено тегло са в същия риск от преждевременна смърт, както и хората с нормално тегло, дори и когато се вземат предвид фактори като възраст, пол, семейна история на заболявания, социално-икономически статус и пушене.

Това означава, че през последните 40 години категорията тегло, асоциирана с продължителността на живота се простира от нормално във наднормено тегло. Или класификацията ни за „нормално“ тегло е погрешна, или връзката между теглото и здравето като цяло е много по-сложна, отколкото предполагаме. ИТМ е показател, който не е достатъчен за определяне на здравословното състояние и риска от преждевременна смърт.

Проучване от тази година показва, че 34.4 милиона американци с наднормено тегло, и 19.8 милиона затлъстели, са всъщност в добро здравословно състояние, базирано на кардио-метаболитни здравни показатели.

„В категорията наднормено тегло, 47% от хората са в съвършено здравословно състояние. Използването на ИТМ като символ на здраве, особено за всеки един човек в категорията, е абсолютно погрешно. Това проучване трябва да е последният пирон в ковчега на ИТМ.“ – казва Джефри Хангър от университета в Калифорния.

Разминаването което Нордестгард открива в последното си проучване, може да е индикатор и за това колко ефективно се диагностицират и третират следствията от наднорменото тегло, в сравнение с отпреди 40 години – като висок холестерол и високо кръвно налягане.

Разбира се, проучването има и своите ограничения – въпреки, че са анализирани 100 000 индивида, смятани за представителна извадка на популацията в Копенхаген, това са предимно бели хора, така че не може да се определи какво означават тези резултати за хора с различен произход.

Солиден процент азиатци с нисък ИТМ например, са склонни да развиват диабет тип-2 и сърдечни заболявания. Но проучването със сигурност показва, че определянето на здравословна норма за всички е почти невъзможна, и това, колко дълго ще живее човек, е много по-сложно от съотношенията на килограми към сантиметри.

При проучване на пациенти с диабет тип-2, тези с нормално тегло по време на възникването на заболяването имат по-голям шанс да умрат от тези с наднормено тегло или затлъстяване. А мета-анализ на 97 проучвания през 2013 година показва, че наднорменото тегло се асоциира с по-нисък риск от преждевременна смърт, в сравнение с нормален ИТМ.

| 2017-05-27T15:23:17+00:00 08.06.2016|Раздел: Разни|Теми: |0 коментара

Добави коментар