Открити са 3 нови планети с вероятност за живот

Международен екип от астрономи разкри три нови екзопланети с размери, близки до тези на Земята. Новите планети са в орбита около звезда, намираща се едва на 40 светлинни години от нас. Учените определят и трите планети като потенциално обитаеми. Подобни звездни системи са обещаващи за откриването на извънземен живот.

Звездата е от категорията ултрастудено джудже – вид студена, червена звезда. Повечето подобни звезди са твърде малки и бледи, за да бъдат забелязани от телескопите. Учените търсят обитаеми планети именно около такива звезди, тъй като вероятността за наличие на планети с размери близки до земните е доста висока.

Новооткритите планети са засечени с телескоп в Чили, създаден специално за целта. Светлината от звездата притъмнява с определена периодичност, което е в резултат от планетите орбитиращи около нея. Звездата е с размери една осма от Слънцето, половината от температурата и около 2 000 пъти по-бледа. За първи път учените наблюдават каквито и да е планети в орбита около звезда с такива малки размери и слаба яркост.

3-нови-планети-с-вероятност-за-живот-2

Според учените, третата планета, която е и най-отдалечена от звездата, се намира в така наречената обитаема зона. Другите две планети, поради близостта си до звездата, са най-вероятно постоянно обърнати към звездата с едната си страна, както Луната спрямо Земята. Въпреки това, ако планетите имат атмосфера и океани, топлината от звездата би трябвало да е добре разпределена и определени райони да са с параметри подходящи за живот какъвто познаваме.

За да се определи наличието на атмосфера, учените използват спектрален анализ на светлината от звездата във фазата на притъмняване. Те смятат, че биха могли да изучат и състава на планетата, търсейки маркери на органични молекули в спектъра на светлината.

Откритието отваря врати за изследване на ултрастудените джуджета, които са често срещани в Млечния път. Около три четвърти от всички звезди и 15% от близките до Слънцето звезди са точно ултрастудени джуджета.

С помощта на нови телескопи, учените вярват, че скоро, в рамките на един човешки живот, ще могат да изучат детайлно атмосферата и състава на планетите, и дори евентуално ще изпратят сонда до тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *