99.9999999% от тялото ви е празно пространство

Не се взимайте чак толкова насериозно 😉

В някои дни може да се чувствате доста тежки и значими. Може би имате много приятели (приятелите във Фейсбук обаче не се броят), или важна работа, или пък голяма кола, все готини неща. Но може да се изненадате, че всичко това – вашите приятели, офисът ви, голямата кола, самите вие, и дори всичко около вас, че и цялата Вселена – са почти изцяло, и по-точно 99.9999999%, празно пространство. Буквално! Не вярвате?

За какво става въпрос?

Както знаете, или не знаете, големината на атома се определя от позицията на електроните: от разстоянието между ядрото на атома и последната електронна обвивка. Ядрото на атома е около 100 000 пъти по-малко от самия атом. Ако приемем, че ядрото е с размерите на фъстък, то целият атом ще бъде с размерите на футболно игрище. Увеличим ли размерите на ядрото до футболна топка, последният електронен слой на някой сложен атом ще се простира извън вашия град, а самият електрон ще бъде с размерите на оризово зрънце. Огромни пространства с нищожно количество материя. Всъщност ако премахнем пространството от всички атоми в тялото ви, лесно ще се съберете в обема на една прашинка, а цялото човечество би се поместило в обема на захарно кубче.

Откъде тогава идва всичката тази маса?

Енергия! Точно така. На първично ниво ние сме (почти) чиста кинетична енергия. Материята е изградена от атоми, които са изградени от електрони, протони и неутрони – тези частици държат ключа за масата на материята, а те от своя страна са изградени от трио фундаментални частици наречени кварки. Но масата на тези кварки съответства само на незначителна част от масата на протоните и неутроните. А глуоните, които държат тези кварки заедно, нямат никаква маса. Затова голяма част от учените смятат, че почти всичката маса на материята идва от кинетичната енергия на кварките и притеглящата сила на глуоните.

Защо тогава всичко изглежда плътно и масивно?

Със сигурност се питате защо, ако всички атоми във Вселената представляват почти изцяло празно пространство, материята има плътност? Защо не преминаваме през предметите като призраци, или защо не пропадаме в земята, и други подобни въпроси. Нека разгледаме по-подробно празното пространство, защото оказва се, то не е съвсем празно – изпълнено е с интересни неща, включително флуктоации на частици, и по-конкретно техните вълнови функции, както и различни невидими квантови полета.

Атомът може да си представите като вентилатор с бързо въртящи се витла. Когато перката е в покой виждате, че една част от нея е витла, а друга – празно пространство. Спокойно може да пъхнете пръсти между витлата. Но когато включите вентилатора, гледката става доста различна, а кинетичната енергия на витлата нараства толкова много, че ако сте достатъчно ‘смели‘ да заврете пръсти сред тях, може лошо да пострадате.

По подобен начин, с така познатата вълнова функция на електроните, се отбелязват статистически възможните позиции на материята около ядрото на атома. Според квантовата механика, която сякаш има за цел да ни обърква, безобемният електрон може да се намира едновременно навсякъде в рамките на това определено пространство. Истински вентилатор! 😀

Но същността на идеята тук е, че плътността на материята идва от кинетичната енергия на малките отрязъци материя, които трептят с невъобразима скорост. Вентилаторът е просто едно болезнено напомняне за това от къде идва масата на материята.

В живота си никога не сте докосвали нищо?!

Седнахте ли вече? Ами всъщност не сте. Задникът ви дори не докосва стола, на който седите, защото материята на тъканите на тялото се намира в ядрата на атомите, а взаимодействието между материята става единствено и само чрез електромагнитните полета на електроните, освен ако не сте овладели ядрения синтез. Това което усещате като натиск когато докосвате нещо са електроните, които се отблъскват едни от други. Погледнато чисто технически, вие дори не стоите на стола, а се носите над него. Яко, а?

От материална гледна точка, както в последно време е много модерно да се разглеждат нещата, вашето съществуване се свежда до едно нищо и никакво празно пространство.

  1. … Шунята = нищота /така го превежда Алън Уотс/… прозрение в будизма /всичко е пустота/ … от къде древните ведически писания са го знаели …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *