За Нас

Идея и послание

Свежа Наука (fresh-science.com) е името, с което през 2010-а година, като на шега, се роди идеята за уеб пространство, обединяващо любопитни, будни и мислещи хора. Място, където свободно да се обменя информация за интересни открития, проучвания и теории. Днес под това име ще намерите множество автентични публикации, представящи идеи, които нерядко предизвикват общоприетите разбирания за околния свят и реалността.

Позовавайки се на различни източници, се опитваме да отговорим на най-вълнуващите въпроси, или поне се стараем да задаваме правилните такива. Колкото и парадоксално да звучи, най-неудобните въпроси в науката често се оказват и най-интересните. Научният метод е инструмент за проверка, но именно знанието и идеята, че може да съществува смисъл от по-висок порядък, е причината, поради която велики учени и философи през вековете търсят, проверяват и откриват скритите закономерности на това, което наричаме обективна реалност.

Оставете предразсъдъците настрани, не се притеснявайте да задавате неудобни и проницателни въпроси, и не забравяйте, че живеем в причинно-следствена реалност, където случайности просто не съществуват. Колко далече могат да стигнат разбиранията ни и колко ще се приближим до действителната истина, зависи както от нашето абстрактно мислене, така и от способността ни да разсъждаваме критично; правилно да следваме нишката на логиката и да сме готови да се разделим с фалшивите убеждения.

Авторски права

Нашите публикации се ползват с лиценз CC BY-NC-SA 4.0 – 20.11.11, те могат да се копират, разпространяват и преработват, при спазване на следните условия:

  • Отдаване на признание – осигуряване на активна хипервръзка [https://fresh-science.com/] към статията или началната ни страница (Правилно изписване: fresh-science.com или Свежа Наука).
  • Въздържане от комерсиална употреба – статиите публикувани в Свежа Наука не могат да бъдат директно използвани за маркетингови и търговски цели.
  • Без промяна – или, отбелязване на промените, в случаите когато, след запитване, администрацията на Свежа Наука е позволила да бъде направена промяна.
Информацията в Свежа Наука може напълно свободно да се използва за лични, образователни и академични цели, включително училищни проекти, презентации и олимпиади. При нужда от допълнителна яснота, се посъветвайте с нас.

Възражение

Имайте предвид, че въпреки намеренията ни да споделяме чиста и неподправена информация, поради естеството на нашите теми това не винаги е възможно. Не е изключено, по ред причини, в последствие да се окаже, че дадено изложение е напълно погрешно или частично вярно. Ние не претендираме, че сме способни да споделяме универсални истини, и не можем да гарантираме, че ако нещо днес се приема за истина, то и утре, след по-задълбочени анализи, все още ще е така.

„Нямаме основания да вярваме, че съществуват каквито и да било физически закони или че ако са съществували досега, ще продължат да съществуват по подобен начин и в бъдеще.“

Макс Планк

Допълнителна информация

Ние и нашите партньори събираме данни за вашата активност на този сайт, чрез скриптове, „бисквитки“ и други инструменти, които се използват за изготвяне на статистически доклади, целеви реклами, профилиране и други. Научете повече за вашите данни на този сайт.

Публикувайте интелигентни и проницателни коментари, които допълват и развиват основната тема. Когато противоречите, използвайте разумни аргументи за да защитите тезата си. Уважавайте другите участници в дискусиите. Пълен текст с общите ни правила и препоръки.

Разграничението между наука и псевдонаука е общофилософски въпрос, наречен проблем за демаркацията – определяне на границите между наука и псевдонаука, а не между конкретни научни и лъженаучни теории. Дебатът по темата продължава повече от столетие между философи на науката и учени от различни области, въпреки постигнатото основно съгласие по основите на научния метод.

Ако не намирате информацията, която търсите, или имате други специфични въпроси, не се колебайте да се свържете с нас!

Контакти