Идея и послание


Свежа Наука (fresh-science.com) е името, с което през 2010-а година, като на шега, се роди идеята за уеб пространство, обединяващо любопитни, будни и мислещи хора. Място, където свободно да се обменя информация за интересни открития, проучвания и теории. Днес под това име ще намерите множество автентични публикации, представящи идеи, които нерядко предизвикват общоприетите разбирания за околния свят и реалността.

Позовавайки се на различни източници, се опитваме да отговорим на най-вълнуващите въпроси, или поне се стараем да задаваме правилните такива. Колкото и парадоксално да звучи, най-неудобните въпроси в науката, често са оказват и най-интереснитеНаучният метод е инструмент за проверка, но именно знанието и идеята, че може да съществува смисъл от по-висок порядък, е причината, поради която велики учени и философи през вековете търсят, проверяват и откриват скритите закономерности на това, което наричаме обективна реалност.

Оставете предразсъдъците настрани, не се притеснявайте да задавате неудобни (но разбира се интелигентни) въпроси, и не забравяйте, че живеем в причинно-следствена реалност, където случайности просто не съществуват. Колко далече могат да стигнат разбиранията ни и колко ще се приближим до действителната истина, зависи както от нашето абстрактно мислене, така и от способността ни да разсъждаваме критично; правилно да следваме нишката на логиката и да сме готови да се разделим с фалшивите убеждения.

Научен метод


Разграничението между наука и псевдонаука е общофилософски въпрос, наречен проблем за демаркацията – определяне на границите между наука и псевдонаука, а не между конкретни научни и лъженаучни теории. Дебатът по темата продължава повече от столетие между философи на науката и учени от различни области, въпреки постигнатото основно съгласие по основите на научния метод.

Повечето учени работят по един и същ начин при добиването на знанията, въпреки че отстрани това не е очевидно: някои учени разказват, че са се доверили на вдъхновение и прозрение (интуиция), докато други изтъкват систематичността като главен двигател в своите изследвания.

Важно е да се отбележи, че научния метод не служи за придобиване на знание, а само за проверяване на вече придобито знание. Във всеки случай има съгласие за това, че научният метод предлага начин да се гарантира, че знанието не е изкривено от субективни влияния и че грешките могат да бъдат открити.

Основни стъпки на научния метод:

 1. Изследвай феномена. Събери данни и/или направи измервания.
 2. Обмисли получените резултати и формулирай хипотеза, която ги обяснява.
 3. Предположи на основа на хипотезата следствие, което все още не си наблюдавал.
 4. Провери дали предположенията са верни с допълнителни изследвания и/или нови експерименти.
 5. Прецени дали хипотезата може да бъде вярна.
  1. Ако не всички предположения са верни, значи хипотезата не е вярна. Формулирай нова хипотеза. [2]
  2. Ако предположенията са верни, направи нови предположения и ги провери отново. [4]

Теоретичните физици често първо създават цяла теория, преди да започнат да обмислят какво искат да изследват.

Общи правила и препоръки


Когато публикувате коментари под статия на Свежа Наука, искаме да се чувствате като у дома си. Искаме всеки, който участват в нашите дискусии да се чувства като у дома си. Нямаме представа какъв е вашият дом, но ние имаме някои очаквания от хората, които посещават нашето място. Поради тази причина си запазваме правото да изтриваме коментари и да ограничаваме достъпа на потребители, когато това е необходимо, за да запазим дискусиите цивилизовани и по същество. В крайна сметка, тук сме за да си прекараме добре и да научим нещо ново и интересно, нека не забравяме това.

Публикувайте интелигентни и проницателни коментари, които допълват и развиват основната тема. Когато противоречите, използвайте разумни аргументи за да защитите тезата си. Уважавайте другите участници в дискусията.

 1. Най-важното правило: Не бъдете идиоти! За повечето хора това е напълно достатъчно. Но …
 2. Когато критикувате, нека бъде полезно и конструктивно. Намерили сте правописна или друга грешка? Споделете и ще бъде оправена. В този смисъл – пишете на кирилица.
 3. Споделяйте интелигентни и информативни идеи, които могат да доразвият и задълбочат основната тема.
 4. Покажете и споделете с нас мъдростта, интелекта и хумора, които вярваме, че притежавате.
 5. Не хранете троловете. Не бихте искали да влизате в спор с нашите зле информирани и криворазбрани членове на семейството. Вместо това докладвайте коментарите им.
 6. Не публикувайте хипервръзки за да рекламирате своя блог, сайт или продукт. Ако имате решение за справяне с глобалното затопляне, изпратете го в редакцията.
 7. Не публикувайте коментари с горещи оплаквания, от които ясно си личи, че сте прочели само заглавието и малко от първия абзац на статията. Странно е.
 8. Не обиждайте и не заплашвайте, независимо колко горещ е спора. Всички живеем на едно място. Вместо това се аргументирайте.
 9. Забранено е за тролове! Ако противоречите просто за едното тролене, без да допринасяте за воденето на смислена дискусия, ще си получите това, което търсите.
 10. НЕ ПИШЕТЕ С ГОЛЕМИ БУКВИ! В света на Интернет това означава, че повишавате тон. Не е приятно и лесно може да си навлечете гнева на тълпата.

Систематичните злоупотреби обикновено се наказва с постоянен бан. Оплаквания се приемат при арменския поп.
Общите правила и препоръки се отнасят до всички читатели на Свежа Наука и важат за всички платформи, които Свежа Наука използва за водене на дискусии, включително и социалните мрежи.

Изпращане на новини, статии и материали


В Свежа Наука може да публикувате разнообразни материали, включително изследвания, проучвания, научни доклади, информация за събития, организирани мероприятия и други. За целта използвайте формуляра по-долу или пишете на email адреса на редакцията redaction@fresh-science.com.

Постоянен Автор или Редактор за Свежа Наука?

Разбира се! Търсим си начетен главен редактор и креативни автори! Ако все още не се познаваме, а имате усет към науката и обичате да пишете, свържете се с нас, като ни изпратите поне един готов за публикуване материал. Очакваме ви! 🙂

Свежа Наука запазва правото си да откаже публикуването на неподходящи според нашите норми материали.

Авторски права


Нашите публикации се ползват с лиценз CC BY-NC-SA 4.0 – 20.11.11, те могат да се копират, разпространяват и преработват, при спазване на следните условия:

 1. Отдаване на признание – осигуряване на активна хипервръзка [https://fresh-science.com/] към статията или началната ни страница (Правилно изписване: fresh-science.com или Свежа Наука).
 2. Въздържане от комерсиална употреба – статиите публикувани в Свежа Наука не могат да бъдат директно използвани за маркетингови и търговски цели.
 3. Без промяна – или, отбелязване на промените, в случаите когато, след запитване, администрацията на Свежа Наука е позволила да бъде направена промяна.
Информацията в Свежа Наука може напълно свободно да се използва за лични, образователни и академични цели, включително училищни проекти, презентации и олимпиади. При нужда от допълнителна яснота, се посъветвайте с нас.

Контакти


За връзка с нас пишете на някой от посочените email адреси.

 • Обща поща
 • Главна Редакция
 • Администрация
  • За административни, маркетингови и други специфични въпроси
  • studio@gws.one

Обратна връзка


Използвайте формата за да ни изпратите директно съобщение. Задължително посочете валиден email адрес, за да можем да ви върнем отговор.

Име / Организация *

Email адрес *

Относно

Съобщение *

Поверителност


Както всички съвременни уеб сайтове и Свежа Наука [fresh-science.com] използва бисквитки [cookies] за събиране и съхраняване на данни. Повече за това какви данни събираме, защо го вършим и какво правим с тях, може да намерите тук.

ver. 3.5.1