Армия от автономни камиони премина през Европа

Камионите преминават през пет държави – Швеция, Дания, Германия, Белгия и Холандия. Приоритет е безопасността на пътя. Превозните средства се наблюдават от властите и изпращат информация на диспечерите.

Шест големи компании за производство на камиони успешно приключиха тестове на автономни превозни средства. В първата по рода си акция с преминаване на граници с взводове от камиони се включиха компаниите MAN, Daimler, Scania, Volvo, Iveco и DAF, като маршрута на Scania е най-дълъг – над 2 000 км.

Целта на акцията е основно повишаване на сигурността на пътя. Пътуването на взводове спестява средства, тъй като камионите се движат близо един до друг с постоянна скорост, което води и до намаляване на емисиите на въглероден двуокис. Повишава се също така и ефективността на трафика, като малкото разстояние между камионите означава по-малко заемано място на пътя като цяло.

Предизвикателството е организирано в Дания, като част от заемането им на президентското място в Европейския парламент. Докато компании като Google акцентират върху коли без шофьори, приложението на технологията при превозите на стоки е още по-голямо.

Армия от камиони без шофьори премина през Европа-2

Компаниите вече планират бъдещи превози, като се създава пътна карта за всички превозвачи с цел справяне с бюрокрацията и трафика. Това може да доведе до технически проблеми, свързани с невъзможността на различните марки да комуникират помежду си, тъй като те използват различни безжични системи за комуникация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *