Астмата ще бъде лечима до 5 години

Учените се надяват да използват познатите лекарства с ново предназначение в клинични опити до две години.

Учени от Великобритания са открили причината за астма, както и потенциален начин за лечението й. Те са открили рецептори в белите дробове, чувствителни към калций, които се оказват причината за възпалението, познато на страдащите от астма, и са идентифицирали клас медикаменти, познати като калцилити, които могат да се превърнат в лекарство.

„Ако докажем, че калцилитите са безопасни за използване директно в белия дроб, след пет години ще имаме възможност да лекуваме пациенти и дори потенциално да спрем астмата, преди да се е развила.“ – казва Даниела Рикарди от университета Кардиф.

Калцилитите първоначално са разработени като лечение за остеопороза. Въпреки, че се оказват неуспешни за оригиналната си идея, тези лекарства са одобрени като клинично безопасни. Учените се надяват да ги използват с ново предназначение в клинични опити до две години.

Астмата може да бъде контролирана с албутерол и стероиди, но около 8% от пациентите не реагират положително към тях. Според учените именно тази малка група от пациенти с астма са отговорни за 90% от медицинските разходи, свързани с третирането на астма.