Откриха огромна галактика до нашата

Огромна галактика в орбита около Млечния път изведнъж се появява, сякаш от нищото. Новооткритата галактика джудже, която е наречена Кратер 2 се намира на около 400 000 светлинни години, и вече е позната като четвъртата по големина позната галактика, обикаляща около нашата.

Звучи странно как цяла галактика е била в неизвестност досега. Кратер 2 винаги е била там, спокойно обикаляща около нашата галактика. Но звездите са толкова разпръснати, че галактиката е невероятно тъмна и бива замаскирана до сега от по-ярките си съседи. Дори това е една от най-тъмните области, засичани във Вселената.

От университета Кеймбридж обясняват, че това е много рядко откритие, тъй като галактиката е практически невидима.

Досега бяха известни 49 галактики, орбитиращи около Млечния път, но откриването на Кратер 2 предполага наличието и на други тъми галактики в съседство, които остават скрити поради тъмнината си.

Кратер 2 е открита през януари, когато астрономи използват компютърен алгоритъм за изучаване на снимки от Големия телескоп в Чили, и след това търсят региони, където може да има необичайно струпване на звезди. Едно от тези струпвания се оказва Кратер 2.

Астрономи откриха огромна галактика, орбитираща около нашата-2

Според анализите галактиката, ако можеше да я видим в нощното небе, би била два пъти по-голяма от пълна луна, но много по-разсеяна, тъй като звездите й са на голямо разстояние една от друга.

През последните 10 години броя на познатите сателитни галактики се е удвоил, което предполага, че все още има много да учим за тези галактики. Съществуват доказателства, че Кратер 2 дори може да е част от малка група галактики, преливащи в Млечния път. Може да е свързана с други космически обекти, което може да помогне на учените да разберат как се формират групите галактики.