Автономната кола Asimov се движи безопасно между пешеходци

Още едно нещо, в което машините (ИИ) вероятно са по-добри от нас …

Когато шофирате малко неща са по-опасни от пешеходците, които често не спазват правилата и пътните сигнали, и лесно могат да изненадат всеки водач на превозно средство. Възможните реакции при такъв сценарий са ограничени и включват: заобикаляне, блъскане, спиране. Но ако забележете съмнителния пешеходец навреме и отдалече, може би е по-добре да намалите докато не разберете какво действие ще предприеме, като карате бавно без риск за инцидент.

Този отговорен подход е приложен в Asimov, автономната колата на Torc Robotics, която се разработва от 2007 година насам. На основния видео клип се вижда как автомобилът шофира сам по оживените градски улици на Лас Вегас и Вирджиния. Може да видите как колата умело избягва, както пешеходците, така и другите участници в движението, докато шарят из пътя, пресичат неочаквано или по друг начин се излагат на риск.

На втория видео клип се вижда как колата навигира из отрупани със сняг улици, което е постигнато благодарение на невронни мрежи, които успяват да филтрират шумовете като сняг и снежинки, от значимата информация в пространството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *