Бъдещето на науката и технологиите – 2030

Ето как биха се развили технологиите през следващите 15 години.

Науката и технологиите се развиват със все по-бърза скорост. В последния век е постигнато много повече, отколкото за времето преди това. Но какво да очакваме в бъдеще? Накъде се насочват усилията на учени и изобретатели?

Биотехнологии

В областта на биотехнологиите в момента се работи върху генна терапия на заболявания, създаването на синтетични органи, производство на пластмаса от растения и лекарства от животни, както и превенцията на заболявания чрез намеса в генома. В списъка с вероятните бъдещи постижения попадат лечение на Паркинсон със стволови клетки, производство на кожа без използване на животни, откриване на нови антибиотици, създаване на изкуствени човешки органи, биологично осветление и опаковки със сензори за бактерии. Възможностите, които съществуват, са например създаване на мускули от клетки от гръбначен стълб, клониране на хора, легализиране на генното инжинерство при хора, ДНК базирано съхранение на информация, но и опасността от пандемия от синтетичен организъм.

Зелени технологии

При зелените технологии разработките се насочват към използването на вибрациите като източник на енергия, LED улични светлини, създаване на електроцентрали за домашна употреба, по-добро съхранение на електричество и пълното премахване на крушките с нажежаема жичка. Вероятно в скоро бъдеще ще видим синтетично месо в магазините, изкуствен синтез на водород, синтетично гориво за самолети, прозрачни органични слънчеви клетки по небостъргачи, био разграждащи се батерии и пътища, които зареждат автомобилите с енергия. Възможни нови открития са например сателити, доставящи електричество на земята, високоскоростни магистрали за пешеходци, използване на термалната земна енергия, отглеждане на желязо в океаните, принтирана почва, и храни, произведени от насекоми.

Цифрови технологии

Цифровите технологии доста са напреднали, като броя на мобилните телефони надвишава броя на хората. Разполагаме с четки за зъби, свързани с интернет, приятелите ни са аватари, алгоритми за превенция на престъпления, криптирани валути, камери за наблюдение с разпознаване на лица. Вероятните нови изобретения са преводи от и на различни езици в реално време, неасистирана операция, извършена от робот, броя на устройствата, свързани с интернет ще достигне 50 милиарда, игрови конзоли, базирани на мозъка. Бъдещето ще отвори възможности и за алгоритми за предвиждане на войни, свръхпроводимост при стайна температура, безжични комуникации без използване на батерии, автоматизирани таксита, роботи за наблюдение с размери на насекоми, автономна битка между дронове, оптични и квантови компютри, устройства за комуникации, разположени в човешкото тяло, и записването на цял един живот. Броя на устройствата, свързани с интернет ще нараства и през 2030 година се очаква да достигне 1 трилион, а роботите да са по-многобройни от хората. Като потенциална опасност се посочват възможностите за кибер-атаки, които може да засегнат цели градове.

Нано-технологии

Нано-технологиите са сравнително нови, но в момента се използват нано частици за диагностика и лечение на рак, съществуват самоподдържащи се бои и повърхности, нано технологии се използват при контролирането на изкуствен крайник с мисъл, синтезирането на протеини. Вероятно в скоро време ще се появят импланти от нано-тръби при неврологични заболявания, квантови компютри за криптиране, нано-роботи за диагностика и лечение, следене на движението на очите от мобилните телефони, квантови стъкла за нощно виждане. Възможно е например да се направи филм с анимирани атоми, транзистори от пластмаса, графенови суперкондензатори, а плътността на информацията да стане 100 атома за един бит.

Неврология

Неврологията днес разполага с кохлеарни импланти, мозъчни изображения и изкуствени крайници, задвижвани с мисъл. Сред скорошните новости се очаква да бъдат машини, усещащи мисли, онагледяване на сънища, алкохол, който не причинява махмурлук, изкуствена ретина, алгоритми, записващи намерения. Напълно възможно е след 15 години да имаме клавиатура, която контролираме с мислите си, мозъчния скенер при полети да стане нещо нормално, комуникациите между хората да се случват вътре в телата, изкуствено да се създават мисли, а на деменцията ще се сложи край.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *