Бавноходка – запознайте се с най-могъщото същество

Кое е най-великото животно на планетата? Дали крокодилът, със завидната му сила, оцелял хилядолетия, без да се видоизменя? Дали е гепардът с ненадмината скорост? А може би хлебарките, за които се твърди, че биха преживели ядрен катаклизъм?

Как се определя колко силно и могъщо е едно животно? Независимо от силата, скоростта и интелекта му, всяко животно е уязвимо, относно околна среда, хищници и т.н. За гореспоменатите изтребването им може да настъпи вследствие на липса на храна, промяна на климата, все последици на човешко поведение, както и човека лично. И това се случва, за съжаление с много видове. Затова коронованият цар на животните би следвало да е този, който ще оцелее, независимо от всичко, за да продължава да носи короната си.

Ето един вид, който е достоен за адмирации! Това животно, колкото и непознато да е, е достоен съперник по оцеляване на Беър Грилс, и смело печели битката срещу човечеството и резултатите от дейността му.

Запознайте се с бавноходката – тардиграда

Наричана още тардиграда (от латински tardigradus, „стъпващ бавно“) или водна мечка, тази невзрачна животинка е най-издръжливото същество на света. Със скромните си размери от 0.1 до 1.5 мм, осемте крачета и козината си, тя живее от върховете на Хималаите (6000 м надморска височина), до морските дълбини (4000 м под морското равнище), от полярните ширини до екватора. Има около 1000 разновидности. Живеят в какви ли не среди – от мъхове и лишеи, през пясъци и почва, до солена или сладка вода, където са повече от често срещани – до 25 хиляди броя на литър.

Те са малки, трътлести, космати, с бавно движещо се крачета. Тялото им се състои от глава, три сегмента с двойка крачета всеки, и краен, опашъчен сегмент с двойка крачета. Краката нямат стави, а лапичките са с по четири до осем нокътя. Нямат дихателна и кръвоносна система и са предимно растителноядни, макар да има и хищни видове. Размножават се външно, като оплодените яйца се излюпват за 10-14 дни и новороденото е напълно развит възрастен екземпляр. След това се уголемяват чрез растеж на всяка индивидуална клетка.

Екстремофили

Екстремофили се наричат различни видове животни, които, очевидно от наименованието, преживяват и дори предпочитат условия, които биха били непоносими и фатални за други животински видове. Например анаеробни организми (на които не им е нужен кислород), биха загинали в среда с кислород. Други подкласификации включват температура, киселинност, радиация и т.н. Учените използват ДНК от подобни организми, за да моделират генно нови организми и да ги направят например студоустойчиви.

Бавноходката обаче държи първенството. След всичко, което може не само да преживее, но дори и да не забележи като изпитание, на всичкото отгоре ще доживее до 200 годишна възраст. А със скоростта, с която се рамножава, не само ще надживее човечеството, тя и първа е била тук.

Температура

Изключително издръжливи на температурни промени. Издържат във вряща вода, до над 150 градуса, както и на изключително ниски. Намирани са замръзнали и живи в ледовете на полюсите, замразявани са с дни на -200 градуса, като рекорда за бавноходка, оживяла след охлаждане е -272 градуса за няколко минути, което е точно един градус над абсолютната нула. Или 0 Келвина, при която молекулите спират своето движение и дори и неживите материи умират на секундата.

Налягане

Водните мечки, въпреки че нямат хитиново или друго защитно покритие, са много издръжливи и на налягане. Могат да издържат на комбинацията от вакум и радиация в открития космос поне десет дни. В същото време издържат и на екстремно високо налягане, дори над 1200 пъти атмосферното, намирани са на дъното на океани. Някои бавноходки са преминали дори тестове с налягане от 6000 атмосфери, което е почти шест пъти повече от налягането в Марианската падина – най-дълбокото място на планетата, почти 11 километра. Предполага се, че биха оцелели и при най-известният тест, така нареченият „Леля Мария от втория етаж, която мрази гадинки, и нейния чехъл“, но лабораторни изследвания все още не са проведени поради уточняване на авторски права.

тардиграда-2

Дехидратация

Тардиградите са изключително устойчиви на промени във влажността в околната среда. Така, както живеят във вода, така могат и да забавят метаболизма си при нужда до по-малко от 0.01% и водното си съдържание до 1% от нормалното. При екстремни ситуации бавноходките се покриват със стъкло и изпадат в криптобиоза и оцеляват с години. Най-дългият известен период на оцеляла дехидратирана бавноходка е десет години. Има сведения и за „движещ се крак“ при екземпляр, обезводнен за 120 години, като е спорно дали движещият се крак е признак на живот. И тъй като водата се разширява със замръзването си, дехидратацията е отлично средство за бавноходките, или водните мечки, да не се пръснат, ако замръзнат и да оцелеят двете премеждия едновременно.

Радиация

Както вече се спомена, бавноходките живеят в открития космос, във вакум, с висока радиация и без кислород с дни. Те понасят хиляда пъти повече радиация отколкото което и да е друго живо същество. И по-точно 6200 грей (Gy, гама лъчи), като само 5 до 10 грей е фатално за човек. Единственото обяснение чрез направени експерименти за подобна издръжливост е, че чрез криптобиоза, с минимална хидратация в организма, има доста по-малко телесни течности, които да реагират на йонизиращото лъчение. Също така обаче, изследвания показват, че напълно хидратирани бавноходки запазват устойчивостта си към ултравиолетовото лъчение, в сравнение с други животни, и фактора за това е способността им да поправят щети, нанесени на тяхната ДНК, в резултат на именно това облъчване.

Яйца на водни мечки, събрани от нормални местообитания, облъчени с различни дози радиация, се излюпват, докато дозата не надвиши 4000 Gy. Тогава нито едно яйце не се излюпва (5 до 10 Gy е фатално за човек). Колкото в по-късен период на развитие са яйцата, толкова по-толерантни са към радиация. Нито едно от яйцата в ранен период не се е излюпило, докато тези в късен етап са излюпени всички, също както и контролната група неподложена на радиация.

Космос

Вече стана дума как тардиградите оцеляват в космоса, изложени на високи дози радиация, вакум, липса на кислород и дехидратация. Те са първите животни, за които има данни, че оцеляват в космоса. Смъртността на хидратираните водни мечки завърнали се от космоса е висока, но дехидратираните, в състояние на криптобиоза, оцеляват, осемдесет процента от тях, и възвръщат формата си след половин час. През 2011 бавноходките е трябвало да заминат на мисия в космоса – жива междупланетарна мисия до Фобос, луна на Марс, но изстрелването е провалено.

Токсини в околната среда

Няма данни за пострадали водни мечки в резултат на замърсяване на околната среда. Установено е че в случай на опасност те изпадат в химиобиоза, подобно на криптобиозата. Липсват подробни изследвания.

След всичко това може да сме сигурни, че водните мечки няма скоро да изчезнат или да бъдат застрашени. Повечето от хората дори не знаят за съществуването им. А те заслужават внимание. Макар и малки, те вече са победили в състезанието кой да притежава Земята, и за бъдещето са помислили. А ние? Помислихме ли? И това, че една пластмасова кофичка в реката няма да убие тардиградите, значи ли че трябва а продължаване? Защото скоро тези малки водни мечки може да са единственото, което няма да успеем да убием. Даже и с чехъл.