Човешкото око улавя инфрачервена светлина

Човек може да вижда инфрачервена светлина с дължина на вълната по-голяма от 1 000 nm като видима светлина.

Видимата част от електро-магнитния спектър се нарича така, защото това е областта, която може да бъде засечена от човешкото зрение, в интервала 400-7120 нанометра. Според предишни изследвания се оказало, че при определени обстоятелства хората могат да виждат светлина с дължина на вълната близка до инфрачервената, като видима светлина, а ново проучване разкрива механизма, по който това се случва. Изследването е проведено в университета в Кливланд, Охайо, от Крзистоф Палцзевски, и са публикувани в бюлетин на националната академия на науките.

[quote][…] Няколко предишни доклада и нашите разширени психо-физични изследвания са показали, че хората могат да възприемат инфрачервена светлина с дължина на вълната по-голяма от 1 000 нанометра като видима светлина, откритие, което обаче не е получило задоволително обяснение от гледна точка на физиката. […][/quote]

За целта на изследването на 30 доброволци получили в очите си светлинен лъч с дължина на вълната близка до инфрачервената. Всички участници са могли да видят тази светлина като цвят. Дължините на вълните, които са били по-дълги, се видели като червени, а по-късите – като зелени.

Нормалното зрение е резултат от светлината от видимия спектър, навлизаща в окото, където се фокусира от лещата към клетките в ретината, след което тези импулси се предават към мозъка за обработка. Нормалната чувствителност на човешките фоторецептори не надвишава 720 нанометра, затова екипа на Палцзевски се изненадал да открие, че чувствителността на клетките се повишила при вълни с дължина по-голяма от 900 нанометра, в зависимост от силата на лазера.

Експериментите продължили с хромофори в очите на бозайници. Хромофорите служат за улавяне и засичане на светлина и цвят, и се нуждаят да абсорбират видима светлина, за да активират пигментен протеин, наречен родопсин. Оказало се обаче, че същия ефект може да бъде постигнат със светлина, близка до инфрачервената, когато два фотона се засичат заедно и по едно и също време.

[quote][…] Тези наблюдения са във съответствие с нашия квантово-механичен и енергиен модел на дву-фотонно активиране на родопсин. Така хората могат да засичат инфрачервена светлина чрез два фотона, действащи едновременно на хромофорите в очите, създавайки изомери на пигментите. […][/quote]

И освен, че е доста забавен трик, разбирането на този феномен може да доведе до някои полезни медицински открития. Възможно е използването на близка до инфрачервената светлина за установяване на ранни стадии на увреждания на очите, докато има достатъчно време за намеса и съхраняване на зрението на пациента. Видимата светлина в тези случаи не може да се използва, тъй като би увредила окото твърде много.