Чуйте музиката от нагъване на протеини

Протеини. Градивните елементи на всяка тъкан и всеки орган, също управляващи и проявата на гените в телата ни. Така че е важно да ни бъдат добре обяснени, нещо което учените обикновено правят с графики и илюстрации. Но, не и този път. Вместо това, група учени са стигнали до различна идея за анализиране работата на протеините: музика, идея вдъхновена от предишни подобни съпоставки – като засичането на гравитационните вълни – които бяха представени като звук.

Така учените асоциират различни тоналности към отделните функции на три основни протеина, включително химия, отношение към водата и структура. След това със софтуер за генериране на мелодии, комбинират различните ноти за да създадат мелодия, която може да бъде изсвирена на пиано.

За да проверят дали аудио съпоставката е ефективна колкото и визуалната, пускат мелодията на студенти, които имат познания по музика и клетъчна биология, след което трябвало да предположат на кой процес съответства тя. Дават верни отговори в над 70% от случаите, без помощта на визуални подсказки.

Според учените, този метод може да се използва като помощен, заедно с другите методи на представяне на информация, за улесняване разпознаването на комплексни модели, като откриването на генетични маркери при болестта на Алзхаймер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *