DeepMind ще прави научни открития

Изкуственият интелект DeepMind захвърля игрите и се насочва към научните среди, където потенциалът му ще намери по-практично приложение.

Усилията на екипа ще се насочат към разработването на общи алгоритми, от които учените ще могат да се възползват в решаването на различни проблеми. Сред топ приоритети на DeepMind са: откриване на нови ефективни лечения за различни заболявания; драматично оптимизиране на енергийните разходи; откриване на революционни материали.

От Alphabet дават пълна свобода на изследователския отдел DeepMind, така че да преследват своите научни цели без да се притесняват за доходи. Но всеки може да се досети, че тези алгоритми биха могли да се използват и за намиране на нови и по-добри източници на печалба. Друг е въпросът на кой етап от развитието на изкуствения интелект Google ще се възползва от това.

„Ако изкуственият интелект докаже, че може да допринесе за придобиването на нови знания в научните среди, това само по себе си ще бъде забележително откритие. Нямаме търпение да видим какво следва,“ споделя своите вълнения Демис Хасабис, изпълнителен директор на DeepMind звеното.

По-късно тази година от DeepMind ще публикуват доклад, описващ в детайли направените подобрения по алгоритмите и как това е допринесло за ефективността им. Основната цел на екипа ще е да разработят алгоритми, които да имат приложение в широк набор от проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *