ИИ диагностиката надминава човешките възможности

Диагностиката с изкуствен интелект на Google става все по-добра, като в някои области надминава човешките възможности.

На I/O 2018, Сундар Пичай отбеляза сериозния напредък на изкуствения интелект на Google в сферата на медицината. Целта на компанията е да допринесе за положителната промяна в здравната сфера чрез тези технологии, главно в диагностиката. Според Пичай ИИ вече може да предвижда кардиологични проблеми и рискове значително по-добре от човешките лекари.

Според Пичай изкуственият интелект на Google може да предвижда медицински проблеми така, че когато пациент се почувства зле, да могат да се приложат превантивни мерки много бързо и ефективно. Чрез анализирането на стотици хиляди случаи, ИИ успява да предвижда шансовете за появата на кардиологичен проблем 48 часа предварително.

В последните години, усилията на Google в създаването на ИИ лекар започват да дават резултати – техни продукти вече диагностицират диабетична ретинопатия. Учените са работили с много лекари в Индия и САЩ, за да създадат база данни от 128 000 изображения, с които после невронната мрежа се обучава.

Освен това миналата година компанията стартира диагностичен скрийнинг на патологии като рак на гърдата и лимфните възли, пише hicomm.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *