Диамантени игли излъчват електрони при излагане на светлина

За първи път учените успяха да демонстрират как облъчена от наносекунден лазер диамантена игла с размери 100 µm започва да емитира интензивно електрони. Възможността да се контролира електронния поток чрез светлина може да намери приложение в редица технологии, от портативни рентгенови апарати до електронни микроскопи и различни други чувствителни сензори.

Въпреки че диамантът има слаба електропроводимост, учените откриват, че дори да не е изложена на светлина, диамантената игла излъчва малки порции електрони, при това на стайна температура. Според учените, този ефект може да се дължи на различни дефекти в структурата на материала.

Когато учените поставят иглата във вакум и облъчват основата й с наносекунден лазер, електронната емися се увеличава значително. Наблюдението предполага, че съществува непознат механизъм, който транспортира електроните по цялата дължина на иглата. Все още не е ясно как точно става трансфера на електрони, но се обсъждат различни хипотези, като според една от тях, това е възможно чрез каскадно комбиниране на електрони и дупки в структурата на диаманта.

В бъдеще учените ще изследват свойствата на диамантените игли при по-високи температури, с цел подобряване на фоточувствителността. Планирани са експерименти и в триодна конфигурация на диамантени игли, която конфигурация обикновено се използва при рентгеновите лампи.

С развитието на нанотехнологиите не е изключено в близко бъдеще да добавим ефективни диамантени триоди и диоди в арсенала на електрониката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *