ДНК не може да обясни всички наследствени особености

ДНК не е единственият и директен носител на биологичните характеристики.

Учени от университета в Единбърг изучават протеини в клетките, известни като хистони, които не са част от генетичния код, но играят ролята на стожер, около който се увива ДНК. Хистоните контролират активирането или деактивирането на гени. Учените откриват, че естествено случващи се промени в тези контролиращи гените протеини могат да се предават на поколението и по този начин да оказват влияние на това, кои характеристики се запазват и кои – не.

Откритието демонстрира за първи път, че ДНК не е единственият и директен носител на биологичните характеристики. Това отваря възможности за изследвания върху това как и кога този метод на унаследяване се случва в природата, както и дали е свързан с конкретни характеристики или здравословни състояния.

Също така ще се даде отговор на въпроса дали промени в протеините хистони, причинени от околната среда, като стрес или начин на хранене, могат да се отразят върху функционирането на гените, предавани на поколението.

Това изследване потвърждава отдавна подозираната теза, че гените могат да бъдат контролирани през поколенията, именно чрез подобни промени. Предстои обаче да проучи колко често се случва този процес.

Теорията е тествана върху бактерии с механизми на генно контролиране, подобни на човешките. Учените правят промени при протеин хистон, така, както би се случило по естествен начин, карайки протеина да „изключи“ околните гени. В резултат ефектът е унаследен от следващото поколение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *